Thursday, May 1, 2008

Stockholm, Sweden an emerald city....Στοκχόλμη: ένα σμαράγδι στη θαλάσσα


Το αρχιπέλαγος της Βαλτικής θάλασσας, στην είσοδο του οποίου χτίστηκε πριν από περίπου επτά αιώνες η Στοκχόλμη, περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 24.000 νησιά. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από την πρωτεύουσα μιας χώρας που αριθμεί 100.000 λίμνες.
Ακόμα και οι θρύλοι της πόλης σχετίζονται με το νερό. Προστάτης της Στοκχόλμης είναι ο άγιος Erik, ο οποίος πριν ανακηρυχθεί άγιος ήταν βασιλιάς της Σουηδίας και αποκεφαλίστηκε από τους Δανούς, τους μεγάλους εχθρούς των Σουηδών. Σύμφωνα με τον θρύλο, στον τάφο του αγίου Erik άρχισε να αναβλύζει ως εκ θαύματος μια πηγή με ιαματικό νερό, το οποίο θεράπευε όλες τις ασθένειες. Πέρα όμως από τις ιστορίες και τους θρύλους, οι κάτοικοι της Στοκχόλμης ισχυρίζονται πως τα νερά της πόλης τους είναι πεντακάθαρα, κατάλληλα για ψάρεμα και για κολύμπι.


Το ψάρεμα είναι από τα αγαπημένα σπορ των κατοίκων, που στήνονται συχνά με τα καλάμια τους στις γέφυρες της πόλης.Η Στοκχόλμη είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά της λίμνης Μαλάρεν και η ονομασία της σημαίνει στα σουηδικά «η πόλη ανάμεσα στις γέφυρες».

Το ιστορικό κέντρο απλώνεται σε τρία από τα νησιά, το Stads, το Riddar και το Helgeands. Το παλαιότερο κομμάτι της πόλης βρίσκεται στο νησί Helgeands, εκεί όπου το 1252 ο βασιλιάς Birger Jarl δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα της πόλης που έγινε το 1436 πρωτεύουσα του βασιλείου της Σουηδίας. Γύρω από την ιστορική πλατεία Stortorget όπου γίνονταν κάποτε οι στέψεις των βασιλιάδων, ξεδιπλώνεται ο μεσαιωνικός πυρήνας της πόλης. Τα περισσότερα από τα εντυπωσιακά κτίρια που θαυμάζει σήμερα ο επισκέπτης κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και αντικατέστησαν τα ξύλινα σπίτια των μεσαιωνικών χρόνων. Ωστόσο, το «σχέδιο πόλης» παρέμεινε το ίδιο και τα καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα των δρόμων ολοκληρώνουν τη γοητευτική «μεσαιωνική» εικόνα της Στοκχόλμης.


Στις περιπλανήσεις σας θα διαπιστώσετε πως η Στοκχόλμη εκτός από πόλη των νερών είναι και μια πόλη «πνιγμένη» στο πράσινο. Δύο μεγάλα πάρκα αξίζουν την επίσκεψή σας. Το πρώτο είναι το Haga Park που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση στα βόρεια της πόλης και είναι ιδανικό για περίπατο και ποδηλασία. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα μουσεία της πόλης που στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και συγκεντρώνει τις συλλογές του βασιλιά Gustav. Νοτιοανατολικά του κέντρου θα συναντήσετε το Skansen Park, το οποίο δημιουργήθηκε το 1891 και είναι το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου. Σήμερα, οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να επισκεφθούν 150 παραδοσιακά σπίτια που σχηματίζουν μια «μινιατούρα» της παλιάς Σουηδίας.


Επιστρέφοντας στο κέντρο αξίζει να επισκεφθείτε το Kungliga Slottet, ή αλλιώς το Βασιλικό Κάστρο που είναι το μοναδικό στον κόσμο που χρησιμοποιείται ακόμα ως κατοικία βασιλέων. Η αλλαγή της φρουράς που πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή είναι μια φαντασμαγορική τελετή που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.


Στις περιηγήσεις στην πόλη επιβάλλεται μια στάση στο Grand Hotel, ίσως το πιο όμορφο ξενοδοχείο της Σκανδιναβίας, που οφείλει τη φήμη του στα βραβεία Νόμπελ. Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου (ημερομηνία θανάτου του επιστήμονα Αλφρεντ Νόμπελ που θεσμοθέτησε τα βραβεία) γίνεται η απονομή στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης. Στις πρώτες τελετές που έγιναν τον προηγούμενο αιώνα το, μετά την απονομή, δείπνο παρετίθετο σε αυτό το εκπληκτικό ξενοδοχείο, όπου διέμεναν και οι περισσότεροι βραβευμένοι. Σήμερα το δείπνο έχει μεταφερθεί στο δημαρχείο και θεωρείται από τα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. Οι βραβευμένοι εξακολουθούν να προτιμούν για τη διαμονή τους τις αριστοκρατικές σουίτες του Grand Hotel.



Η επίσκεψη στα μουσεία θα σας προβληματίσει όταν διαπιστώσετε πως πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε εβδομήντα! Η Στοκχόλμη είναι αναμφισβήτητα η πρωτεύουσα των μουσείων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Vasamuseet, όπου θα δείτε ένα πολεμικό καράβι που ανασύρθηκε από τον βυθό σχεδόν άθικτο έπειτα από 330 χρόνια. Το Nationalmuseum, με την μεγαλύτερη συλλογή τέχνης στην Σουηδία 16,000 πίνακες και πάνω από 30,000 τεχνουργήματα. Η συλλογή είναι παλιά από τις μέρες του Gustav Vasa στα τέλη του 16 αιώνα και περιλαμβάνει έργα των Rembrandt και A. Watteau. Η συλλογή είναι ένας θησαυρός της σκανδιναβικής τέχνης με έργα των A. Roslin, A. Zorn, J. T.Sergel, C. Larsson, C. F.Hill και E. Josephson.Το μουσείο μοντέρνας τέχνης Moderna Museet, έχει στις συλλογές του περίφημους πίνακες των Picasso και Salvador Dalí. Άλλα μουσεία με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το Stockholm City Museum, με εκθέματα από την ιστορία της πόλης, το Skansen, το αρχέτυπο των ανοιχτών μουσείων, που εγκαινιάστηκε το 1891. Και το Nordic Museum, αφιερωμένο στην Σουηδική παράδοση και εθνογραφία.Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Galleri Asplund, όπου εκτίθενται μακέτες από τις δημιουργίες του διάσημου Σουηδού αρχιτέκτονα Michael Asplund.



Δοκιμάστε μια διαδρομή με το μετρό το οποίο συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της πόλης. Πριν από μισό αιώνα, οι αρχές της πόλης φοβούμενες ότι οι επιβάτες του μετρό θα πάθουν κατάθλιψη ταξιδεύοντας εκατοντάδες ώρες κάθε χρόνο σε σκοτεινά λαγούμια, ξεκίνησαν εργασίες εξωραϊσμού.Δεκάδες καλλιτέχνες εργάστηκαν στις υπόγειες στοές, αρκετοί μάλιστα με μεγάλη φαντασία. Σήμερα, το μετρό της Στοκχόλμης διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη σε έκταση έκθεση έργων τέχνης στον κόσμο και μάλιστα με το φθηνότερο εισιτήριο.


ΚΑΦΕΣ, ΠΟΤΟ, ΦΑΓΗΤΟ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν πολλά πιάτα με ψάρια της Βαλτικής, όπως σολομό, κι αν θέλετε να ακολουθήσετε τις συνήθειες των ντόπιων, θα δοκιμάσετε όχι μόνο τη σουηδική βότκα αλλά και σπιτικό ρακί από πατάτα. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε πολλά εστιατόρια με σουηδική κουζίνα, ενώ δεν λείπουν και αυτά που σερβίρουν ιταλικές, κινέζικες και ταϊλανδέζικες σπεσιαλιτέ. Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έντονη, ωστόσο στο κέντρο της πόλης θα βρείτε ατμοσφαιρικά μπαρ με τζαζ μουσική για να κλείσετε ευχάριστα τη μέρα σας.



ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:
Η Στοκχόλμη φημίζεται για τα γυαλικά της, τις αντίκες, τα έπιπλα και γενικά για το ντιζάιν. Περπατώντας στους δρόμους του κέντρου θα διαπιστώσετε πως ακόμα και οι βιτρίνες με την προσεγμένη διακόσμηση μπορούν άνετα να θεωρηθούν αξιοθέατο της πόλης. Στα κομψά καταστήματα θα βρείτε δερμάτινα ρούχα, αντίκες, ασημικά και πορσελάνες. Αξίζει να αναζητήσετε τα καταστήματα με αντικείμενα για το σπίτι όπου θα βρείτε ενδιαφέροντα κομμάτια σκανδιναβικού ντιζάιν. Ξεχωρίζουν τα: Klara, Modernity και Jacksons.




ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
· Stockholm - Official website
· Stockholm Visitors Board - The official visitors' guide, operated by the Stockholm Visitors Board
· Stockholm travel guide από το Wikitravel

"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

Backflip BlinkBits Blinklist BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Connotea delicious/ delirious Digg Feedmarker Feed me links Give a Link gravee hyperlinkomatic igooi kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple netvouz Newsvine Raw Sugar reddit rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl Squidoo tagtooga Tailrank Technorati unalog Wink wists Yahoo My Web zurpy
Get a Blogger Social Bookmarker

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger