Sunday, May 18, 2008

10 classic Paris travel ideas... Παρίσι η πόλη των αισθήσεων

dedicated to TMT


Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε μια καταπληκτική ανάλυση του Παρισιού σε 10 θεματικές ενότητες από τους:


(in English)
read more digg story

Αν πάλι θέλετε να φρεσκάρετε απλά τις παλιές σας μνήμες από μία πρότερη επίσκεψη, σε αυτή την υπέροχη πόλη, διαβάστε πιο κάτω:





Το Παρίσι, γνωστό και ως η «πόλη του Φωτός», είναι η πρωτεύουσα του έρωτα, της τέχνης, των γραμμάτων, της κοσμικής ζωής και των ατέλειωτων απολαύσεων. Η πόλη μουσείο, με τα ιστορικά φημισμένα αξιοθέατα και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης!
Προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα μνημεία της αλλά και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία της.



Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο
Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Σακρέ Κερ στη Μονμάρτη, η Παναγία των Παρισίων, το μνημείο της Βαστίλης, η Πλας Βαντόμ, η Πλας ντε Βοζ, τα μουσεία του Λούβρου, του Ορσαί, του Πικάσο, το μουσείο του Ροντέν, το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθώς και το παλάτι των Βερσαλλιών λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.
Λίγο νοτιότερα, στην Place de la Republique, το
Πομπιντού (Pompidou) ή Μπωμπούρ (Beaubourg) ή Εθνικό κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, γνωστό για τη νεωτεριστική αρχιτεκτονική του, κτίσθηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης.
Μια περιήγηση στα στενά δρομάκια του Σεν Ζερμαίν στο Καρτιέ Λατέν θα ήταν πολύ καλή ιδέα, ειδικά την ώρα που σουρουπώνει και οι φοιτητές της Σορβόννης γεμίζουν τα καφέ της περιοχής.
Η βόρεια όχθη του ποταμού υπήρξε ο παραδοσιακός χώρος της αριστοκρατίας, από την εποχή του Καρόλου Ε. Τα παλάτια, οι πλατείες, οι κήποι, τα βαριά διακοσμημένα κτήρια και οι λεωφόροι τονίζουν αυτό το χαρακτηριστικό. Πολύ όμορφη είναι και η περιοχή από την πλατεία της Βαστίλης μέχρι την πλατεία Vosgue (
Μαρέ), γεμάτη με γκαλερί τέχνης, το σπίτι του Β. Ουγκώ και την πανέμορφη πλατεία.
Στις άκρες του καναλιού βρίσκονται πανέμορφα bistros, ιδανικά για μεσημεριανό. Μην παραλείψετε, μια μικρή κρουαζιέρα, με τα
Μπατώ Παριζιέν, ποταμόπλοια, που ξεκινούν από τον Πύργο του Άιφελ και φτάνουν μέχρι την Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame).

Αγορές και ψώνια:
Αναμφίβολα η πόλη της Μόδας και της υψηλής αισθητικής. Σας δίνουμε μερικές ιδέες, εσείς δεν έχετε παρά να τις αξιοποιήσετε και να επιδοθείτε σε ένα ακατάπαυστο shopping therapy στην επίσκεψη σας στο Παρίσι. Η Galleries Lafayette , το Λούβρο των πολυκαταστημάτων του Παρισιού με 75000 επώνυμες φίρμες, σίγουρα θα είναι η πρώτη σας στάση. Στις λεωφόρους
Faubourg Saint Honore και Avenue Montaigne, όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας Gue Laroche, Christian Lacroix, Dior, Prada, Nina Ricci, Valentino, Louis Vuitton, βρίσκονται στην διάθεση σας, στο γούστο σας και φυσικά στο πορτοφόλι σας.

Γευθείτε και διασκεδάστε:
Η Γαλλική κουζίνα φημίζεται για τις λεπτές της γεύσεις. Για οικονομικές προτάσεις υπάρχουν εκατοντάδες παραδοσιακές brasserie, και Bistrot όπως το Romain, και το Hippopotamus όπου οι τιμές του μενού ξεκινούν από 15 ευρώ. Ένα γεύμα ή δείπνο όμως στο παραδοσιακό
Le Procope στην Οdeon, στο "Καφέ ντε Ντε Μαγκώ" στο Σαιντ Ζερμαίν, στο Fouguet’s στα Ηλύσια Πεδία, ή ακόμη και στο Ιούλιος Βερν στον Πύργο του Άιφελ θα σας αφήσει μια ιδιαίτερη γεύση.
Για το βράδυ οι επιλογές είναι πολλές, σας προτείνουμε να βρεθείτε στη χαρούμενη ατμόσφαιρα του
Καρτιέ Λατέν, περιοχή που απλώνεται, από τον Σηκουάνα έως τους Κήπους του Λουξεμβούργου. Απολαύστε τον καφέ σας ή το Ασάντι σας και περιπλανηθείτε στα γραφικά στενά του με τα πολυάριθμα εστιατόρια, μπιστρό και τζαζ κλαμπ.
Ενημερωθείτε για τα τελευταία Hot Bars της πόλης αλλά μην παραλείψετε το πασίγνωστο πλέον Buddha Bar και το φινετσάτο Kong. Βέβαια τα περίφημα Cabaret του Παρισιού το αξεπέραστο Moulin Rouge, το κοσμικό
Lido, το απίθανο Crazy Horse, και το χιλιοτραγουδισμένο Paradis Latin, σας περιμένουν να σας δείξουν μια από τις ερωτικές πλευρές της πόλης.






Προτάσεις για κοντινές εξορμήσεις:

Εκδρομή στην Ντίσνευλαντ:
Επισκεφτείτε την παραμυθένια Ντίσνευλαντ, που δημιουργήθηκε σ' ένα απέραντο χώρο με λίμνες, δάση και κανάλια, σε λιγότερο από μια ώρα από το Παρίσι. Εντυπωσιακές παρελάσεις, παραμυθένια παλάτια και ολοζώντανες φιγούρες του Ντίσνεϋ σας μεταφέρουν στον κόσμο της φαντασίας. Ταξιδέψτε με τους Πειρατές της Καραϊβικής ή τον Ιντιάνα Τζόουνς στην Χώρα της Περιπέτειας, χαθείτε στο άπειρο μ' ένα διαστημόπλοιο στο Βουνό του Διαστήματος, ή οδηγήστε το δικό σας διαστημόπλοιο με τον εξομοιωτή στο Σταρ Τουρς στη Χώρα της Ανακάλυψης. Για μια ανάπαυλα μ' ένα παγωτό ή ολόκληρο γεύμα, υπάρχουν πολλά καφέ, ρεστοράν και πιτσαρίες.




Εκδρομή στις Βερσαλλίες:
Οι Βερσαλλίες ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού, που ήταν η αγαπημένη ασχολία των βασιλιάδων εκείνης της εποχής. Μετά το 1660 ο βασιλιάς
Λουδοβίκος ΙΔ' αποφάσισε να προεκτείνει το παλάτι, και όχι να κατεδαφίσει το αρχικό κτίριο, με σκοπό οι Βερσαλλίες να γίνουν βασιλικό ανάκτορο και το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης.
Οι πρώτες εργασίες διαπλάτυνσης άρχισαν το 1661, ενώ μέχρι το 1685 είχε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε την σημερινή του μορφή. Η συνολική πρόσοψη που κοιτάει στους κήπους έχει μήκος 570 μέτρα. Κατά την διάρκεια των εργασιών εργάζονταν ως και πάνω από 20.000 εργάτες στις Βερσαλλίες, κάτι πρωτάκουστο για την εποχή εκείνη.
Αλλά και όταν τελείωσαν οι εξωτερικές εργασίες, πραγματοποιούνταν συνεχώς εσωτερικές αλλαγές, κυρίως στον 18ο αιώνα, όπως αλλαγές δωματίων, αλλαγές στην διακόσμηση, ανάλογα με την μόδα της εποχής. Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι γνωστό και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά σιντριβάνια και αγάλματα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, με συνολική έκταση που φτάνει τα 800 εκτάρια.
Στα σιντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου. Ο συνολικός κήπος των Βερσαλλιών απλώνεται σε 3 επίπεδα πίσω από το παλάτι, και είναι η συνέχιση της αρχιτεκτονικής του παλατιού.





ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΠΑΡΙΣΙ:
· Επίσημη ιστοσελίδα
·
Τουριστικές πληροφορίες
·
Παρίσι - πινακοθήκη
·
Ile-de-France tourism website
·
Paris στο Open Directory Project
·
Paris travel guide από Wikitravel
·
Wikia έχει ένα wiki για το: Paris

ΝΤΙΣΝΕΥΛΑΝΤ:
·
Disneyland Resort Paris (official site)
·
Disneyland Resort Paris travel guide από το Wikitravel
·
Disneyland Parc Parade Gallery
·
Disneyland Resort Paris Photo Galleries
·
Disneyland Paris in 3d (Anaglyphs).

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ:
·
Επίσημη ιστοσελίδα
·
The Story of Versailles του Francis Loring Payne, από το Project Gutenberg
·
Πληροφορίες για τους επισκέπτες


No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger