Wednesday, May 21, 2008

Москва, Moscow the third Rome...... Μόσχα, η τρίτη Ρώμη...




Η Μόσχα, η πρωτεύουσα της Ρωσίας, είναι μια μητρόπολη με βεληνεκές ανάλογο των πιο σημαντικών πόλεων του πλανήτη. Εδώ, η μεγαλοπρέπεια της Τσαρικής εποχής συνυπάρχει με τη παρακαταθήκη της Σοβιετικής εποχής και φυσικά με το υπερμοντέρνο ύφος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Για αρχή κάντε μία βόλτα στο
Αρμπάτ με το φημισμένο πεζόδρομο και γευτείτε μια παγωμένη βότκα συνοδευμένη από “ μπλίνις” (ρώσικη κρέπα) & βέβαια μαύρο χαβιάρι, σε κάποιο από τα πολλά μικρά μπαράκια της περιοχής.

Ξεκινήστε την γνωριμία με τα αξιοθέατα της Μόσχας, με την επίσκεψη στο περίφημο
Νοβοντέβιτσι, το μοναστήρι της Ρωσικής Αριστοκρατίας, με ιστορία συνδεδεμένη με «μυθικά» ονόματα όπως του Ιβάν του Τρομερού & του Μπόρις Γκουντούνοφ.
Στη συνέχεια αφού διασχίσετε τη διάσημη
Τβερσκάγια, τη πιο «σικ» λεωφόρο της πόλης, με τους διάσημους οίκους μόδας και περάσετε μπροστά από το θέατρο Μπολσόι σας περιμένει η μοναδική εμπειρία της επίσκεψης στο Μετρό της πόλης.





Οι σταθμοί μοιάζουν με υπόγεια παλάτια, στολισμένα με εντυπωσιακούς πολυελαίους, σπάνιους πίνακες ζωγραφικής, περίτεχνα βιτρό και σπουδαία γλυπτά και παραμένουν ζωντανά μνημεία της σοβιετικής αντίληψης για τη ποιότητα μετακίνησης των προλετάριων της πρωτεύουσας.
Τέλος ο
Λόφος των Σπουργιτιών με το κτίριο-ορόσημο του πανεπιστημίου Λομονόσοφ και φυσικά η πανοραμική θέα από εκεί είναι κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείψετε.

Το «σήμα κατατεθέν» της Μόσχας, η φημισμένη Κόκκινη Πλατεία είναι το κέντρο της πόλης αλλά και τις Ρωσίας. Ο Άγιος Βασίλειος με τους πολύχρωμους, σε σχήμα κρεμμυδιού τρούλους του, το πολυτελές κατάστημα Gum, επιτομή της «νέας» περιόδου μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το μαυσωλείο του Βλαδιμίρ Λένιν, σύμβολο της παγκόσμιας επανάστασης, είναι εικόνες γνωστές σ’ όλους και θα τις απολαύσετε στο πραγματικό τους περιβάλλον.




Στη συνέχεια σας περιμένει η Μητρόπολη του Ιησού Σωτήρος, πανομοιότυπη με αυτή που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’30, την εποχή της αθεϊστικής υστερίας και που τα εγκαίνιά της το 1995 σφράγισαν την επανίδρυση και τυπικά της ισχύος της χριστιανικής εκκλησίας στη Ρωσία.

Η κορύφωση των επισκέψεων στα αξιοθέατα της πόλης θα γίνει, με την επίσκεψη σας στο Κρεμλίνο, το νευραλγικό κέντρο εξουσίας της Ρωσίας και μέρος όπου έχουν παρθεί μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις της παγκόσμιας ιστορίας.
Το
Παλάτι των Συνεδρίων, οι τεραστίων διαστάσεων καμπάνα & κανόνι της Τσαρικής εποχής, οι Καθεδρικοί Ναοί της Κοίμησης και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και το «Οπλοστάσιο» που φυλάσσονται οι αμύθητης αξίας θησαυροί του Στέμματος των Τσάρων της Ρωσίας, είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσουν.

Ολοκληρώστε τις επισκέψεις σας, στο κοντινό Μποροντίνο ένα «τεράστιο ανοιχτό μουσείο», μην παραλείψτε να θαυμάσετε την ζωγραφική αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης του 1812, μεταξύ του Γαλλικού στρατού του Ναπολέοντα και του Ρωσικού στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Κουτούζωφ.



ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Η λεωφόρος Tverskaya είναι από τους πιο πολύβουους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Στην Tretyakovsky Proyezd, νότια της Tverskaya, στην περιοχή Kitai-gorod, υπάρχουν boutique και καταστήματα των μεγαλυτέρων οίκων του κόσμου όπως των Bulgari, Tiffany & Co., Armani, Prada και Bentley. την περιοχή της Αρμπάτ, θα βρείτε σαμοβάρια από την Τούλα, σερβίτσια φαγητού από το Γκτσέλ, κεντήματα από το Βολόγκντα, δίσκους από το Ζχοστόβ, αντικείμενα από γιαλί από το Γκους Κχρουστάλνυ, εσάρπες από το Πάβλοβο Ποσάντ, ζωγραφισμένα κουτιά και μπάμπουσκες, από το Βεντοσκίνο και το Παλέκχ και ότι άλλο τραβαει το γούστο σας και το πορτοφολι σας.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:
Για το βράδυ οι προτάσεις είναι αρκετές, αλλά όπως είναι γνωστό η πνευματική & καλλιτεχνική ζωή της Μόσχας ήταν & είναι πλουσιότατη. Η Μόσχα θεωρείται η πόλη των μουσείων και του θεάτρου. Κι απ' τα δυο, ο επισκέπτης μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των ενδιαφερόντων του στον καλλιτεχνικό κλάδο.
Έχει περίπου 70 μουσεία, πολλά απ' τα οποία χρονολογούνται πριν απ' τη σοσιαλιστική επανάσταση, όπως το
ιστορικό μουσείο και η πινακοθήκη του Τρετιακώφ, που ιδρύθηκε το 1856. Άλλα μουσεία είναι: το ινστιτούτο Μαρξ και Ένγκελς, των Καλών Τεχνών, της σύγχρονης ζωγραφικής, του Τολστόι, του Λένιν, το μουσείο Πούσκιν, το μουσείο της επανάστασης κ.ά.
Μία παράσταση σε κάποιο από τους διάσημους χώρους που διαθέτει η πόλη, όπως το
Bolshoi Theatre, το Vakhtangov Theatre και το Moscow Art Theatre είναι επιβεβλημένη. Όσο και αν η εύρεση εισιτηρίων κοστίζει πάντα αρκετά ακριβότερα στους … ξένους, είναι μία σπάνια εμπειρία που συνδέεται άρρηκτα με κάθε επίσκεψη σας στη Ρωσική πρωτεύουσα.
Αν έχετε μαζί σας παιδιά μην παραλείψετε μια επίσκεψη στα περίφημα τσίρκο της πόλης, το
Moscow State Circus και το Moscow Circus στην Tsvetnoy Boulevard.




ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ, ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ :
Στη Μόσχα η νυχτερινή ζωή είναι ακριβή και μεγαλειώδης. Το κέντρο και η πιο φημισμένη περιοχή για διασκέδαση, είναι η περιοχή γύρω από την Tverskaya . Νότια της Tverskaya και κοντά στην πλατειά Manege και στην Red πλατειά, θα βρείτε τα καλύτερα πιο ακριβά και πολυτελή εστιατόρια, μπαρ και Club της Ευρώπης.
Εκεί θα συναντήσετε, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, βουλευτές, μαφιόζους και όλη την «νομενκλατούρα» της νέας Ρωσίας.
Άσχετα πάντως με τις τιμές, μια επίσκεψη σε κάποιο από αυτά είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη σας για πολύ καιρό.



ΠΡΟΣΟΧΗ:
Διαβατήριο νέου τύπου με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ.
Βίζα Ρωσίας. Για την έκδοση της βίζας χρειάζεστε το διαβατήριο σας και μια έγχρωμη πρόσφατη φωτογραφία, το αργότερο 15 μέρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση.


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

Digg!



No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger