Tuesday, February 19, 2008

ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ ... ΝΙΚΑΙΑ & ΚΑΝΝΕΣ



Η Κυανή Ακτή (Γαλλικά: Côte d'Azur, Occitan: Còsta d'Azur) είναι τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας που απλώνεται από το Κασί μέχρι το Μεντόν δίπλα στα Ιταλικά σύνορα.
Γνώρισε την πρώτη ακμή σαν τουριστικός προορισμός στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, όντας δημοφιλής κυρίως ανάμεσα στην Βρετανική αριστοκρατία.

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ ήταν τακτικός επισκέπτης και συχνά διέμενε στη βίλα της Κοκό Σανέλ όπου και έγραψε τα απομνημονεύματά του. Αρχικά ήταν χειμερινό θέρετρο χάρη στο ήπιο κλίμα του σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη. Τα νεώτερα χρόνια μετατράπηκε περισσότερο σε θερινό προορισμό.


Η Νίκαια είναι τουριστική πόλη και λιμάνι της νότιας Γαλλίας, 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιταλία.
Ιδρύθηκε περί το 350 π.Χ. από Φωκαείς εποίκους της Μασσαλίας. Το όνομά της πιθανώς το οφείλει στη νίκη επί κάποιας γειτονικής αποικίας. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. Τον 10ο αιώνα περιήλθε στη δικαιοδοσία των κόμητων της Προβηγκίας και το 1388 της Σαβοΐας. Το 1860 δόθηκε στη Γαλλία με τη Συνθήκη του Τορίνο.
Η σημερινή πόλη έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων και περιλαμβάνει την παλιά, γραφική πόλη με τους στενούς δρόμους στο λόφο Le Château, το εμπορικό λιμάνι και τη νέα πόλη, με την εντυπωσιακή προκυμαία και τη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί.
Κύρια οικονομική δραστηριότητα της πόλης, χειμώνα και καλοκαίρι, είναι ο τουρισμός. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται Μουσεία, ναοί, καθώς και το Καρναβάλι της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται από το 1873.
Είναι έδρα Πανεπιστημίου, Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το λιμάνι της και το αεροδρόμιό της είναι από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Γαλλίας.



Οι Κάννες (οξιταν. Canas) είναι πόλη στη νότια Γαλλία. Έχει πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων κι ανήκει στη μητροπολιτική περιοχή της Νίκαιας, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 900.000 κατοίκων.
Οι Κάννες βρίσκονται στην Κυανή Ακτή, κοντά στις παράκτιες Άλπεις. Η πόλη είναι γνωστή για τις ωραίες αμμώδεις παραλίες της, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι ανοιχτές στο κοινό.
Την εποχή του Μεσαίωνα, οι Κάννες ανήκαν ως φέουδο στο Μοναστήρι του Λερέν.
Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων, όπου η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα παρατηρούνταν γύρω από το λόφο Le Suquet.
Από το 1830 και μετά, μέλη της αριστοκρατίας της Γαλλίας και άλλων χωρών έχτιζαν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι Κάννες σε δημοφιλές θέρετρο.
Με την ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, ενθαρρύνθηκαν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και το 1899 κατασκευάστηκε γραμμή τραμ, ενώ προηγουμένως, το 1863 είχε ανοίξει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Καννών.
Η πόλη των Καννών είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο διεξάγεται το μήνα Μάιο.



Εξωτερικοί σύνδεσμοι:









"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger