Saturday, February 16, 2008

PRAGUE & KARLOVY-VARY, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΤΣΕΧΙΑ





ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η ευρύτερη περιοχή της Πράγας κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή. Γύρω στο 200 π.χ., Κέλτες εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή προς τα νότια ονόματι Ζάβιστ, αλλά αργότερα εκδιώχθηκαν ή αφομοιώθηκαν από γερμανικά φύλα. Από τον 4ο αιώνα κι έπειτα, η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία των Σλάβων, αν και για μια περίοδο υποτάχτηκαν στους Αβάρους.
Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει "υψηλό, ανώτερο κάστρο". Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. H πόλη έγινε επισκοπάτο το 973.
Ο βασιλιάς Βλαδισλάβος Β' έχτισε το 1170 την πρώτη γέφυρα πάνω από το Μολδάβα, τη Γέφυρα της Ιουδήθ, αν και κατέρρευσε το 1342. Στα θεμέλιά της χτίστηκε αργότερα η Γέφυρα του Καρόλου. Το 1257, υπό τη βασιλεία του Ότακαρ Β', δημιουργήθηκε η Μάλα Στράνα, συνοικία των Γερμανών, που είχαν το δικαίωμα απονομής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μαγδεμβούργου. Η νέα συνοικία ήταν στην απέναντι όχθη από το Στάρε Μιέστο, την Παλαιά Πόλη.
Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Επίσης ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η οποία και συνέδεε τη νέα περιοχή με τη Μάλα Στράνα. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χρατσάνι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη. Κατά τη βασιλεία του Βέντσεσλας του 4ου, ο Γιαν Χους, θεολόγος και λέκτορας Πανεπιστημίου, διεξήγαγε τις ομιλίες του στην Πράγα, κηρύσσοντας τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας. Έχοντας γίνει επικίνδυνος για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, ο Χους κάηκε στην πυρά το 1415.
Στους επόμενους δυο αιώνες, η Πράγα καθιερώθηκε σαν εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Ευρώπης. Το 1526, το Βασίλειο της Βοημίας παραχωρήθηκε στους Αψβούργους. Ευημερία γνώρισε η πόλη όσο ήταν στο θρόνο ο Αυτοκράτορας Ροδόλφος ο 2ος, εκλεγμένος βασιλιάς της Βοημίας το 1576. Ζούσε στο Κάστρο, όπου συγκέντρωνε στην αυλή του πλήθος από αστρολόγους, μάγους και άλλες παράξενες φυσιογνωμίες.
Στις 23 Μαΐου 1618, η περίφημη Εκπαραθύρωση της Πράγας προκάλεσε τον Τριακονταετή Πόλεμο, όταν οι προτεστάντες ηγέτες πέταξαν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τη λήξη του πολέμου και τη Συνθήκη της Βεστφαλίας, ο βασιλιάς Φερδινάνδος μετέφερε την αυλή στη Βιέννη κι έτσι η Πράγα έπεσε σε παρακμή: ο πληθυσμός έφτασε τους 20.000 από 60.000 κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο. Το 1784, υπό τον Ιωσήφ το 2ο, οι τέσσερις δήμοι της Πράγας (Μάλα Στράνα, Νόβε Μιέστο, Στάρε Μιέστο, Χρατσάνι) ενώθηκαν σε έναν. Μόλις το 1850 συμπεριλήφθηκε και η εβραϊκή συνοικία, το Γιόζεφοβ, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του. Η Βιομηχανική Επανάσταση επηρέασε σημαντικά την Πράγα. Το 1817, δημιουργήθηκε το προάστιο Καρλίν, ενώ οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάστηκαν το 1842

.
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ήττα της Αυστροουγγαρίας και τη δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας, με πρωτεύουσα την Πράγα. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυριάρχησε απολυταρχικό καθεστώς. Το 1967, στο 4ο Συνέδριο Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων στην Πράγα, εκδηλώθηκε μια σφοδρή αντίθεση ενάντια στο καθεστώς. Με ηγέτη το νέο γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ξεκίνησε η περίοδος του "σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο". Ήταν η Άνοιξη της Πράγας, η οποία όμως προκάλεσε την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης: τον Αύγουστο του 1968 στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατέλαβαν τη Τσεχοσλοβακία και την πρωτεύουσα καταπνίγοντας την εξέγερση.
Το 1989, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη Βελούδινη Επανάσταση στους δρόμους της Πράγας, κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία. Το 1993, η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσέχικης Δημοκρατίας.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.

1η μέρα: ΑΘΗΝΑ – ΠΡΑΓΑ
Πρωινή αναχώρηση για την Πράγα. Άφιξη, συνάντηση με την Ελληνόφωνη ξεναγό μας και αναχώρηση για την πρώτη γνωριμία με την «πόλη των εκατό πύργων»την Πράγα. Ξενάγηση στην παλαιά πόλη (Στάρε Μέστο) και στην Μικρή πόλη (Μάλα Στράνα).
Θα περπατήσουμε τα γραφικά σοκάκια, περνώντας από το ναό του Αγίου Νικολάου κατευθυνόμαστε μέσω της Γέφυρας του Καρόλου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και διακοσμείται από 32 αγάλματα φτιαγμένα από τους καλύτερους γλύπτες της Τσεχοσλοβακίας, στην πλατεία της Παλαιάς πόλης για να θαυμάσουμε το περίφημο Αστρονομικό ρολόι του 14ου αιώνα, το Δημαρχείο, τον πύργο της πυρίτιδας. Θα γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο.
Ελεύθερος χρόνος .Για το βράδυ σας προτείνουμε να διασκεδάσετε σε τυπικές Τσέχικες Μπυραρίες με τοπικές σπεσιαλιτέ και μπύρα παραγωγής τους. Διανυκτέρευση.



2η μέρα : ΠΡΑΓΑ
Μετά το πρόγευμα στο ξενοδοχείο αναχωρούμε μαζί με την ξεναγό μας για την ξενάγηση στην Καστρούπολη, (Χρατσάνη) όπου θαυμάζουμε τον γοτθικό ναό του Αγίου Βίτου με βιτρό, το Λορέττο, το θησαυροφυλάκιο του Στέμματος και το Μαυσωλείο, το δρόμο των Αλχημιστών με την οικία του Φρανς Κάφκα καθώς και τα μέγαρα των ευγενών. Γεύμα σε τοπική ταβέρνα .
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος. Δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραστάσεις Μαύρου Θεάτρου ή όπερας. Διανυκτέρευση.

3η μέρα : ΠΡΑΓΑ-ΤΣΕΣΚΥ ΚΡΟΥΜΛΟΒ
Πρόγευμα και ελεύθερη μέρα για να επισκεφθείτε τα μουσεία και της πινακοθήκες που σας ενδιαφέρουν.
(Εθνικό Μουσείο, Μουσείο Μούχα, Πινακοθήκη κυβιστών, μουσείο παιχνιδιών κ.α ) ή να πραγματοποιήσετε αγορές ( αντίκες, γκραβούρες, κρύσταλλα Βοημίας κ.α), ή να συμμετέχετε σε προαιρετική εκδρομή στη παραμυθούπολη της Τσεχίας το Τσέσκυ Κρούμλοβ.
Γνωστό για το επιβλητικό κάστρο του, του οποίου η κατασκευή κράτησε 6 αιώνες. Δείτε τα περίτεχνα καλντερίμια του , τις χαριτωμένες στοές με τις ασύμμετρες καμάρες , τους καλλιτεχνικούς κήπους .
Τα κουκλίστικα σπίτια της πόλης είναι βαμμένα με όμορφα απαλά χρώματα και στολισμένα με μεγάλης ποικιλίας αρχιτεκτονικό διάκοσμο με τοιχογραφίες στις προσόψεις που παραπέμπουν σε θέματα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.
Διεκδικεί επάξια τον τίτλο της επίσημης παραμυθούπολης της Βοημίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.



4η μέρα :ΚΑΡΛΟBY - ΒΑΡΥ- ΠΡΑΓΑ – ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την ολοήμερη εκδρομή στη λουτρόπολη του Καρόλου , το Κάρλοβυ Βάρυ*. Κτισμένο κατά μήκος του ποταμού Τέπλα αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Πέτρος, η Μαρία Θηρεσία, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Μπαχ.
Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια και στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση μας.

*ΚΑΡΛΟΒΥ-ΒΑΡΥ
Το Κάρλοβυ Βάρυ (Karlovy Vary, γερμανικά: Karlsbad) είναι μια λουτρόπολη στη Δυτική Τσεχία και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, 140 χμ από την Πράγα και είναι δημοφιλής τόπος προορισμού τουριστών, ειδικά για τις διεθνείς προσωπικότητες που επισκέπτονται τη λουτρόπολη.
Το Κάρλοβυ Βάρυ ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον Δ΄, το 14ο αιώνα. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και το δημοφιλές τσεχικό ηδύποτο Karlovarskα Becherovka.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι.


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger