Monday, February 25, 2008

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ....ένας μικρός παράδεισος.




H Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια ισπανόφωνη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που συνορεύει με την Αϊτή και καταλαμβάνει τα ανατολικά 2/3 του νησιού Ισπανιόλα στην Καραϊβική. Έχει έκταση 48,730 km² και πληθυσμό 8,895,000.Πρωτεύουσά της είναι ο Άγιος Δομίνικος ,αλλιώς Σάντο Ντομίνγκο. Αποσχίστηκε από την Αϊτή και έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1844.
H Δομινικανή Δημοκρατία συνορεύει με την Αϊτή στα δυτικά, ενώ βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στα νότια από την Καραϊβική Θάλασσα. Καταλαμβάνει τα δύο τρίτα από το ανατολικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα.
Το υψηλότερο σημείο της είναι η Πίκο Ντουάρτε, στην Κεντρική Κορδιλιέρα, με υψόμετρο 3.175 μ. Στα ανατολικά υψώνεται η χαμηλότερη ανατολική Κορδιλιέρα, με τη μεγάλη πεδιάδα Λιάνο δε Σέιμπο. Η Βόρεια Κορδιλιέρα φτάνει σε ύψος τα 1.249 μ.
Σημαντικότερος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος, ο Γιάκε ντελ Νόρτε, ο οποίος ονομάστηκε "Ποταμός του Χρυσού" εξαιτίας της ύπαρξης χρυσοφόρου άμμου σε ένα μέρος το ρου του. Η ανακάλυψη έγινε από το Χριστόφορο Κολόμβο.




Το κλίμα του κράτους είναι τροπικό, ωστόσο οι αληγείς άνεμοι ευθύνονται για τη διαφορετική κατανομή των βροχοπτώσεων . Επίσης, τα θερμά νερά από τα ρεύματα των Αντιλλών επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες.
Η χώρα προσφέρεται στους λάτρεις της οικολογίας. Στο ακρωτήριο Σαμανά, μπορεί κανείς να απολαύσει τα μαγκρόβια δάση και τα σπήλαια με τις βραχογραφίες στο εθνικό πάρκο που ευρίσκεται εκεί. Το Εθνικό Πάρκο Χαράγκουα βρίσκεται στα νοτιανατολικά των ακτών της χώρας. Εκεί, στα νησάκια Μπεάτα και Άλτο Βέλο ζουν ενδημικά πτηνά. Το νησί Καβρίτος, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Ερικίγιε, με πλούσια πανίδα, έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.
Για καταδύσεις προσφέρεται το ακατοίκητο νησί Καταλίνα, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης Λα Ρομάνα.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της χώρας περιλαμβάνονται τα αποικιακά κτίρια και οχυρά, όπως το Σαν Λουίς στη Σαντιάγο δε Λος Καμπαγιέρος και ναοί, όπως ο καθεδρικός ναός του Σαντιάγο ελ Μαγιόρ.



Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό και Ανθρωπολογικό Μουσείο των Δομινικανών στην πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο, με τη μεγαλύτερη συλλογή του είδους σε ολόκληρη την Καραϊβική, το Λαογραφικό Μουσείο Τόμας Μορέλ, το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα εκθέματα των αυτοχθόνων Τάινο και το Μουσείο Καπνού αλλά και τα νεοκλασικά σπίτια στη Σαν Πέδρο ντε Μακορίς.
Αξίζει ακόμα να αναφερθούν και κάποια μνημεία που σχετίζονται με το Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος και ανακάλυψε το νησί. Στη βόρεια ακτή της χώρας βρίσκεται η Λα Ισαβέλα, ο πρώτος οικισμός που ίδρυσε ο Γενουάτης θαλασσοπόρος στο Νέο Κόσμο, το 1494. Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει Ιστορικό Πάρκο, όπου εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στο μέρος αυτό. Επίσης, ο Φάρος του Κολόμβου (1992) βρίσκεται στα ανατολικά της Δομινικανής Δημοκρατίας και αποτελεί ένα συγκρότημα διαμερισμάτων κατασκευασμένων από μπετόν.



Στο Φάρο, που χτίστηκε για να εορταστούν τα 500 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική, εκτίθενται τέχνεργα από το πλοίο του θαλασσοπόρου, τη Σάντα Μαρία. Επίσης, εκεί μεταφέρθηκε το υποτιθέμενο λείψανο του Κολόμβου από τον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, τον Οκτώβριο του 1992. Σύμφωνα με την ισπανική εκδοχή, η σορός του Κολόμβου μεταφέρθηκε στη Σεβίλλη.
Η Παλαιά Πόλη του Σάντο Ντομίνγκο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1990. Άλλα σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι οι ναοί του Αγίου Φραγκίσκου και του Αγίου Νικολάου (αμφότεροι του 16ου αιώνα), ο καθεδρικός Ναός της Σάντα Μαρίας λα Μενόρ του 16ου αιώνα (όπου , όπως πιστευόταν, φυλασσόταν το λείψανο του Χριστόφορου Κολόμβου), το Εθνικό Πάνθεον που χτίστηκε από τους Ιησουίτες το 18ο αιώνα, η Πλατεία Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο του 1538 (αρχαιότερο της αμερικανικής ηπείρου) και πλήθος άλλων.




ΚΟΥΖΙΝΑ
Είναι μίξη Ισπανικής, Αφρικανικής και της τοπικής Ταϊνο. Δεν έχει μεγάλες διαφορές από την κουζίνα της καραϊβικής (Κρεολή),κλασικό πιάτο το
"La Bandera" αποτελούμενο από πικάντικο κοτόπουλο με την συνοδεία ρυζιού και κόκκινων φασολιών. κλασικό καρύκευμα το sofrito, μίγμα από τοπικά φυτά και μπαχαρικά συνοδεύει σχεδόν όλα τα τοπικά φαγητά. Δοκιμάστε άφοβα τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα όπως τα chicharrón, yucca ή casave την γνωστή σε μας Μανιόκα, και τα pastelitos. Δοκιμάστε την τοπική παραλλαγή του ρυζόγαλου (arroz con dulce), bizcocho dominicano, και φυσικά ζαχαροκάλαμο φρεσκοκομμένο. Δοκιμάστε τα ποτά Morir Soñando, ρούμι, μπύρα, Mamajuana, batida (μιλκ σέικ), ponche, mabí, και καφέ.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Εδώ γεννήθηκε ο ρυθμός Merengue music, που χτυπά με 120 έως 160 χτύπους το λεπτό, τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν είναι τα drums, τα πνευστά και τα έγχορδα όπως και το παραδοσιακό marimba. Παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές του merengue είναι οι Juan Luis Guerra, Fernando Villalona, Eddy Herrera, Sergio Vargas, Toño Rosario, Johnny Ventura, και Milly Quezada. Η Merengue έγινε γνωστή την δεκαετία του 80 από τον Πορτορικανό Elvis Crespo και από τους εξόριστους Κουβανούς στις Η.Π.Α.

Επίσης εδώ ακούγεται και η Bachata, φολκλορική μουσική "λατινική μπαλάντα" την ονομάζουν και οι στίχοι μιλάνε συνήθως για θέματα που αφήνουν πίκρα , γι' αυτό την ονομάζουν και amarata.




Eνα πολύ όμορφο music-video απο τον SantoDomingoGuy στο YOUTUBE.


Μουσικοχορευτικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις αφθονούν στη χώρα και στηρίζονται στη μερένγκε. Το Εθνικό Φεστιβάλ του εθνικού είδους μουσικής, που είναι η μερένγκε, διεξάγεται κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.



ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Presidency of the Dominican Republic (Spanish)
Ministry of Tourism of the Dominican Republic
Wikimedia Atlas of the Dominican Republic
Dominican Republic travel guide από το Wikitravel
Wikia έχει wiki για την: Dominican Republic
Dominican Republic θα βρείτε στο Open Directory Project
CIA World Factbook έχει πληροφορίες για την Dominican Republic


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger