Wednesday, February 27, 2008

IMPERIAL MOROCCO..ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΜΑΡΟΚΟ




Η πιο κάτω περιγραφή, είναι μια τυπική εκδρομή που θα βρείτε με μικρές παραλλαγές σε όλα τα Τουριστικά Γραφεία.

1η μέρα: Αθήνα-Καζαμπλάνκα
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Καζαμπλάνκα. Άφιξη, εγκατάσταση στο ξενοδοχείο και το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

2η μέρα: Καζαμπλάνκα - Μαρακές
Πρόγευμα και στη συνέχεια αναχώρηση για το κοσμοπολίτικο Μαρακές. Άφιξη μετά το μεσημέρι , ελεύθερος χρόνος τον οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε για αγορές στα πολύχρωμα και διάσημα παζάρια του Μαρακές ή για μια βόλτα στη σύγχρονη πόλη, κάνοντας μια πρώτη γνωριμία, ή πολύ απλά για ξεκούραση και ηλιοθεραπεία στην μεγάλη πισίνα του ξενοδοχείου μας. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: Μαρακές
Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί η ξενάγηση της πόλης. Το Μαρακές εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά τον επισκέπτη. Ο μιναρές Κουτουμπία-σύμβολο της πόλης, το παλάτι Ελ Μπαχία, οι κήποι Μαζορέλ (τώρα ιδιοκτησία του Υβ σεν Λοράν) και η περίφημη πλατεία Τζέμα-ελ-Φνα με τους σαγηνευτές φιδιών, τους νερουλάδες, τις απαιτητικές μαϊμούδες και τους κάθε λογής πραματευτάδες, είναι τα πιο σημαντικά από όλα όσα θα δούμε. Απόγευμα ελεύθερο. Ακολουθεί προαιρετική φολκλορική βραδιά (fantasia show με ποτό). Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η μέρα: Μαρακές-Κοιλάδα Ουρικά- Φοινικόδασος
Πρόγευμα στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στην Κοιλάδα της Ουρικά. Χρόνος ελεύθερος και ακολουθεί απογευματινή βόλτα με αμαξάκια «καλές» γύρω από τα τείχη του Μαρακές ως το φοινικόδασος, γνωστό για το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.


5η μέρα: Μαρακές-Μπενί Μελλάλ-Ιφράν-Φέζ
Πρόγευμα. Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει μαγευτική διαδρομή νοτιοανατολικά από την οροσειρά του Ατλάντα με στόχο την Φεζ (διαμέσου Mπενί Μελλάλ και Ifran) όπου θα φθάσουμε αργά το απόγευμα και αφού διασχίσουμε κατάφυτα τοπία σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Άφιξη στη Φεζ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.


6η μέρα: Φέζ
Πρόγευμα. Μέρα αφιερωμένη στη Φεζ, έδρα Αραβικών , φημισμένων πανεπιστημίων. Στην ξενάγηση θα δούμε ιστορικά μνημεία όπως την Μπουνανία, το Ανδαλουσιανό τζαμί Καραούιν, το πρώτο Ισλαμικό πανεπιστήμιο στο κόσμο, τα σιντριβάνια Νετζαρίν και στην συνέχεια την αγορά (σουκς) που το κάθε τμήμα είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό εμπόρευμα (υφάσματα, δερμάτινα, χάλκινα κλπ). Το απόγευμα ελεύθερο. Διανυκτέρευση

7 μέρα: Φέζ-Μεκνές-Ραμπάτ-Καζαμπλάνκα
Αναχώρηση για την Καζαμπλάνκα μέσω της πόλης Μεκνές. Η πόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγαλόπρεπα όνειρα του σουλτάνου Μουλάϋ Ισμαήλ. Εντυπωσιακά σε μέγεθος είναι τα ερείπια του παλατιού και των στάβλων. Θα δούμε την πλατεία Ελ Χεντίμ, τις πύλες Μανσούρ και Κεμίς. Ακολουθεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ, όμορφη πόλη με δενδροφυτεμένες λεωφόρους και ολόλευκα σπίτια. Θα δούμε το βασιλικό παλάτι, το μαυσωλείο του πρώην βασιλιά Μοχάμεντ Ε’, και τον ‘’Πύργο του Χασσάν’’. Άφιξη στην Καζαμπλάνκα και ακολουθεί η πανοραμική ξενάγηση της πόλης, όπου θα δούμε την παλιά και την νέα πόλη περνώντας από τις φαρδιές δεντροφυτεμένες λεωφόρους. Θα περάσουμε από την πλατεία των Ηνωμένων Εθνών, το τζαμί του Μοχάμεντ Ε, το δικαστήριο, τα γραφικά σουκς, την κεντρική αγορά κ.α. Λίγος χρόνος ελεύθερος και στη συνέχεια άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.


8 μέρα: Καζαμπλάνκα - Αθήνα
Πρόγευμα και αναχώρηση για το αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.


Πολιτισμός στο Μαρόκο
Το Μαρόκο είναι μια εθνικά ανομοιογενής χώρα με πολλές εθνότητες, κουλτούρα και πολιτισμό. Στο πέρασμα των αιώνων το Μαρόκο , ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών που του άφησαν σαν παρακαταθήκη μια πλούσια
ιστορία. Στα ανατολικά (Φοίνικες,, Καρχηδόνιοι,, Εβραίοι και Άραβες.), στον νότο (φυλές της Υπό-Σαχάριας Αφρικής) και στον βορρά (Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, και Ανδαλουσιανοί). Όλοι αυτοί οι πολιτισμοί διαμόρφωσαν το σημερινό Μαρόκο.
Οι Θρησκείες στο Μαρόκο ποικίλουν από
Παγανισμό, Ιουδαϊσμό, και Χριστιανισμό και φυσικά τον κυρίαρχο για το Μαρόκο Ισλαμισμό.
Στο σημερινό Μαρόκο συνυπάρχει ένα μίγμα Βερβέρικης ,Ιουδαϊκής και Αραβικής κουλτούρας. Η Αραβική κουλτούρα επηρεάζετε από Ισπανικά , Γαλλικά και τα τελευταία χρόνια Άγγλο-Αμερικανικά στοιχεία.
Κάθε περιοχή , συμβάλει με τις ιδιαιτερότητες της , στην διαμόρφωση της εθνικής κουλτούρας και του πολιτισμού. Μια από τις προτεραιότητες στο σημερινό Μαρόκο είναι η διαφύλαξη , όλων αυτών των στοιχείων, που το κάνουν τόσο αγαπητό στους τουρίστες και του προσφέρουν, το μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού πλούτου.

Η εθνική κουζίνα
Η κουζίνα στο Μαρόκο συγκαταλέγεται στις πιο παράξενες στον κόσμο . Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της επιρροής και της αλληλεπίδρασης των διαφορών πολιτισμών. Στο Μαρόκο, η κουζίνα είναι μίγμα
Βερβέρικης, Ισπανικό-Ανδαλουσιανής, Κορσικανής, Πορτογαλικής, Αραβικής, Μεσογειακής και Αφρικανικής.
Τα μπαχαρικά κυριαρχούν στις γαστριμαργικές Μαροκινές συνταγές. Η ντόπια αγροτική παραγωγή εφοδιάζει την Μαροκινή κουζίνα με κρόκο (saffron) από την Tiliouine, μέντα, δυόσμο και ελιές από την Meknes, and εσπεριδοειδή από την Fez. Το κοτόπουλο είναι σχεδόν καθημερινά στο Μαροκινό τραπέζι, ενώ δεν λείπουν το μοσχάρι και το αρνάκι. Το Couscous το πιο γνωστό Μαροκινό πιάτο θα το απολύσετε μεpastilla, tajine και harira. Το πιο διαδεδομένο πότο είναι το green tea με μέντα ή δυόσμο, που το πίνουν πολύ καυτό και πολύ γλυκό γι' αυτό πάντα στο σερβίρισμα του, υπάρχει και ζάχαρη.
Τα γράμματα
Η λογοτεχνία στο Μαρόκο είναι ως επί το πλείστον γραμμένη στα Αραβικά, στα Βερβέρικα και στα Γαλλικά. Μεγάλο κομμάτι της λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα είναι γραμμένη στο ιδίωμα
Al-Andalus. Την περίοδο της Δυναστείας των Almohad ,το Μαρόκο γνώρισε μεγάλη άνθηση στην λογοτεχνία και στη μάθηση. Οι Almohad ιδρύσαν το περίφημο Marrakech Koutoubia Mosque, το οποίο φιλοξενούσε 25.000 ανθρώπους και ήταν ένα σημείο που έβρισκες βιβλία, χειρόγραφα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και αγορές και ήταν το πρώτο παγκοσμία παζάρι βιβλίου στην ιστορία. (Ο χαλίφης Abu Yakub ήταν συλλέκτης βιβλίων, που μετά τον θάνατο του μεταφερθήκαν στην Casbah και έγιναν τα πρώτα κομμάτια της Δημοσιάς βιβλιοθήκης της πόλης.)
Η μοντέρνα λογοτεχνία αρχίζει το 1930. Είναι ένα μίγμα
Αραβικής λογοτεχνίας, με στοιχεία από την Ισπανική και την Γαλλική λογοτεχνία των αρχών του περασμένου αιώνα και αυτό γιατί το Μαρόκο αποτελούσε προτεκτοράτο για μεγάλο διάστημα και της Γαλλίας αλλά και της Ισπανίας. Έτσι οι Μαροκινοί λογοτέχνες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό πνεύμα.
Στην περίοδο 1950 – 1970 το Μαρόκο ήταν το καταφύγιο για πολλούς καλλιτέχνες και λογοτέχνες και μεταξύ αυτών και μεγάλα ονόματα όπως, ο
Paul Bowles, ο Tennessee Williams και ο William S. Burroughs. Στους μεγάλους Μαροκινούς συγγραφείς συγκαταλέγονται ο Mohamed Zafzaf και ο Mohamed Choukri, που έγραψαν στην Αραβική, οι Driss Chraïbi και Tahar Ben Jelloun που έγραψαν στα Γαλλικά. Άλλοι μεγάλοι Μαροκινοί λογοτέχνες είναι, οι α Abdellatif Laabi, Fouad Laroui, Mohammed Berrada και η Leila Abouzeid. Στο Μαρόκο υπάρχει μεγάλη παράδοση παραμυθάδων του δρόμου που εξιστορούν μελοδραματικά φοβέρες ιστορίες( Amazigh).
Η μουσική
Στην Μαροκινή μουσική κυριαρχεί το Αραβικό στοιχείο, αλλά και το
Βερβέρικο παραδοσιακό και φυσικά το Ανδαλουσιανό. Οι Μαροκινοί ήχοι επηρέασαν το ρεύμα της σύγχρονης Rock το chaabi και η trance music, έχει ιστορικούς δεσμούς με την Μουσουλμανική μουσική. Στο Μαρόκο γεννήθηκε η Andalusian classical music, που έφτασε στην Ευρώπη από την Cordoba, τους Άραβες Σαρακηνούς κατακτητές της και ιδιαίτερα από τον περσικής καταγωγής μουσικοσυνθέτη Ziryab που πρώτος την εμπνεύστηκε και έπαιξε.
Η
Chaabi, η λαϊκή μουσική στο Μαρόκο στην αρχή παιζόταν μόνο στα παζάρια αλλά στην συνέχεια έγινε κομμάτι της καθημερινότητας της χώρας και των κατοίκων.
Βέβαια δεν θα χάσετε τα αγαπημένα σας
fusion, rock, country, metal στην πραγματική τους έκδοση ή και διασκευασμένα στην αραβική. Η μεγάλη αγάπη των Μαροκινών, από τα σύγχρονα ρεύματα μουσικής είναι η hip hop, που θα ακούτε δυνατά όλες τις ώρες της ημέρας σε όλα τα σημεία της χώρας.
Φεστιβάλ στο Μαρόκο


Almond Blossom Festival – Tafraout της ανθισμένης αμυγδαλιάς Φεβρουάριος
Roses Festival – El Kelaa des M’Gouna των ρόδων Μάιος
Sacred World Music Festival of Fes παγκόσμιο ιερής μουσικής Ιούνιος
Moulay Abdeslam Ben M’Chich Moussem – Larache τοπικό στην μνήμη του φημισμένου μουλά Ιούνιος
Cherry Festival – Sefrou των κερασιών Ιούνιος
National Folklore Festival – Marrakesh εθνικής παράδοσης Ιούνιος
Rabat International Festival διεθνές στο Ραμπάτ Ιούνιος
Essaouira Festival τοπικό θρησκευτικού χαρακτήρα Ιούνιος
Honey Festival – Ida ou Tanane, μελιού κοντά στο Αγαδίρ Ιούλιος
Camel Festival - Guelmim της καμήλας Ιούλιος
Asilah Cultural Festival κουλτούρας και παράδοσης Ιούλιος
Popular Music Festival – Saidia παραδοσιακής μουσικής Αύγουστος
Marriage Fair - Imilchil φεστιβάλ γάμου Αύγουστος, Σεπτέμβριος
Horse Festival – Tissa αλόγων Σεπτέμβριος
Moulay Idriss Zerhoun Moussem – Meknes θρησκευτικό τοπικού χαρακτήρα Οκτώβριος
Moulay Idriss Al Azhar Moussem – Fez θρησκευτικό τοπικού χαρακτήρα
Date Festival – Erfoud χουρμάδων Οκτώβριος
The Wax Festival – Sale του κεριού Νοέμβριος

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:


Κυβερνητικοί:

Kingdom of Morocco (επίσημο portal)
Parliament of Morocco (επίσημο site στα Αραβικά και Γαλλικά)
Public services website (δημόσιες υπηρεσίες στα Αραβικά και Γαλλικά)
Maghreb Arabe Presse (κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων)


Αναφορές στοιχεία
Encyclopaedia Britannica, Morocco - Country Page (σελίδα για το Μαρόκο)
CIA World Factbook – Morocco (γεωπολιτική επισκόπηση του Μαρόκου)


Κατάλογοι
Open Directory Project – Morocco
Morocco Directory
Morocco Web Directory


Κοινότητες
The Moroccan American Community Board (Αμερικανική κοινότητα στο Μαρόκο)
Maroc Entrepreneurs (οργανισμός επενδύσεων και επενδυτών)
Moroccans around the world (Διασπορά)
Portal of Moroccans in the U.S. (οι Μαροκινοί των Η.Π.Α.)
A Moroccan Community Online (Μαροκινοί στο ιντερνέτ)


Εμπόριο και Εξωτερικές σχέσεις

Historical Background on United States - Morocco Relations (Η.Π.Α. - Μαρόκο)
The EU's relations with Morocco (Ε.Ε. π Μαρόκο)


Μελέτες
Hashish production and trafficking in the Rif area of Morocco (παράγωγη και λαθρεμπορία χασίς στο Μαρόκο.)
Human Rights Watch on Morocco (Ανθρώπινα δικαιώματα)


Τουρισμός και κουλτούρα
Morocco travel guide από το Wikitravel
Official Morocco tourism website (επίσημος τουριστικός ιστότοπος του Μαρόκου)
Biodiversity of South Western Morocco (χλωρίδα και πανίδα στο Μαρόκο)
Moroccan Dialectal Arabic (η Μαροκινή Αραβική διάλεκτος)
Berbers (Βέρβεροι)
French Morocco (το Γαλλικό Μαρόκο)
History of the Jews in Morocco (οι Εβραίοι στο Μαρόκο)
Spanish Morocco (Ισπανικό Μαρόκο)
Public holidays in Morocco (επίσημες αργίες και εορτές)




"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger