Tuesday, January 13, 2009

Piraeus the gate to Aegean ...Πειραιας, η πυλη του Αιγαιου (bilingual)


Leaving Metropolis, originally uploaded by orestis f.

Piraeus city is the port of Athens, Greece.
Piraeus lies on Phaleron Bay, about 6 miles (10 km) southwest of Athens by highway.
The main harbour, Kántharos (ancient Cantharus), is enclosed on the west by the small Ietionía peninsula, on the south by the main Akti peninsula (the Peraïki sector of the port), and on the east by the hill of Munychia (modern Kastélla).
===================================================

Ο Πειραιάς (αρχ. Πειραιεύς), και άλλοτε Πόρτο Λεόνε ή Πόρτο Δράκο, είναι ιστορική βιομηχανική πόλη και σημαντικός λιμένας της Αττικής αλλά και της νοτιοανατολικής μεσογείου. Αποτελεί έδρα της Νομαρχίας Πειραιώς που απαρτίζεται από το χερσαίο τμήμα των οκτώ πειραιώτικων δήμων και τα νησιά του Σαρωνικού.

Ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά δήμος το 517 π.Χ. και στα νεότερα χρόνια το 1835, σήμερα συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας.

Οι διοικητικές οντότητες που απαρτίζουν το χερσαίο τμήμα της πόλεως και περιβάλλουν το κέντρο του Πειραιά είναι η Νίκαια, ο Κορυδαλλός , το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Δραπετσώνα, και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας και αποτελεί επίνειο ενώ συνδέεται με αυτήν με πληθώρα μέσων, λεωφορείων, τρόλλεϋ, αλλά και με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το τραμ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και στο μέλλον με τις γραμμές της Αττικό Μετρό.

Ο λιμένας του Πειραιά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου σε επιβατική κίνηση.

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger