Κατάδυση στη Malta, στο Comino και στο Gozo.
Η Μάλτα βρίσκεται νότια της Σικελίας, στο κέντρο σχεδόν της Μεσογείου και αρκετά κοντά στα Αφρικανικά παράλια. Λιβάδια από ποσειδωνίες και άμμο, βραχώδη συμπλέγματα και επιβλητικά μονόπετρα, ύφαλοι και κάθετα κοψίματα, υποθαλάσσια σπήλαια, σήραγγες και καμάρες, μικρά ξερονήσια αλλά και μεσοπελάγιες ξέρες, διαμορφώνουν πολύ καλές συνθήκες όχι μόνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς άλλα και για τους δύτες που θέλουν να απολαύσουν καταδύσεις σε καθαρά, καταγάλανα νερά, που κάνουν την κατάδυση σας, πραγματικά υπέροχη.
Τα βάθη παράκτια κυμαίνονται από 1-2 έως 45 μέτρα. Η θερμοκρασία της θάλασσας επιτρέπει τις καταδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με χρήση στολής υγρού τύπου πάχους 5 χιλιοστών. Από την επιφάνεια έως τα -12 με -18 μέτρα που συνήθως συναντάμε το πρώτο θερμοκλινές κυμαίνεται από 12o C τον Φεβρουάριο, έως 26ο C τον Αύγουστο.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Θερμοκρασία νερού: 12o C τον Φεβρουάριο μέχρι 26o C τον Αύγουστο
Εξοπλισμός: Ιούνιο Σεπτέμβριο, (3mm wetsuit),
Οκτώβριο Μάιο, (dry/ semidry, 5 mm neoprene)
Ορατότητα: 5 – 40 μέτρα (15 – 130 πόδια)
Τύπος κατάδυσης: Κυρίως ύφαλοι, ναυαγιοκατάδυση, σπηλαιοκατάδυση
Θαλάσσια ζωή: Τόνοι, σκουμπριά, παρακούοντας, χταπόδια, σμέρνες, καρχαρίες, κα.
Ιδανική περίοδος: Από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο.
Τοποθεσίες καταδύσεων: Um El Faroud , Blue Hole , Inland Sea , Rosi , Comino Caves
Τοποθεσίες ναυαγιοκαταδύσεων: Blenheim Bomber, Carolita, MV Cominoland, Imperial Eagle, MV Karwela, HMS Maori, St Micheal, HMS Stubborn, Ten Wreck, Rozi, Um El Faroud
Ασφάλεια καταδύσεων: Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφάλειας για την κατάδυση και την αλιεία, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.
Υπερβαρικός θάλαμος: Στο St Luke's Hospital, Guardamangia, Malta.
τηλέφωνο: (00356) 21234765 or (00356) 21234766 ή καλώντας το τηλέφωνο ανάγκης
196.
Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;
Θα σας συμβουλεύαμε να έχετε μαζί σας τον δικό σας εξοπλισμό. Υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε στη Malta, άλλα φανταστείτε να είστε μέσα σε ένα από τα ομορφότερα καταδυτικά μέρη και ο εξοπλισμός σας, να μην σας βολεύει.
Ότι και αν αποφασίσετε ο εξοπλισμός θα ελεγχτεί λεπτομερώς πριν από τις καταδύσεις και πρέπει να λειτουργεί τέλεια.
Τι καταδυτική πιστοποίηση χρειάζομαι;
Η κατάδυση στην Μάλτα, είναι μια περιπέτεια για προχωρημένους, αλλά και έμπειρους καταδύτες.
Εκδρομείς χωρίς καταδυτική εμπειρία μπορούν να έρθουν μαζί μας με το πλοιάριο, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπ όψιν τους ότι στο πλοιάριο δεν υπάρχουν ευκολίες …και φυσικά δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή.
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΛΤΑ:
Η Μάλτα είναι ένα αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο, 93 χλμ νότια της Σικελίας. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται.
Τα μικρότερα νησιά, όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα Νησιά του Αγίου Παύλου δεν κατοικούνται. Διάφοροι κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια.
Το ψηλότερο σημείο είναι στο Τα' Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας στα 253 μέτρα, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποταμάκια κατά τις περιόδους ψηλών βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες στη Μάλτα.
αρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια σκόρπια ρυάκια που έχουν φρέσκο νερό ολόχρονα. Τρεχούμενο νερό στο Γκόζο υπάρχει στην κοιλάδα Λουνιάτα.
Το Κανάλι της Μάλτας στα βόρεια χωρίζει τη Μάλτα από το νησί της Σικελίας, το μεγαλύτερο ιταλικό και μεσογειακό νησί.
Αντίθετα από ότι πιστεύεται, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης δεν βρίσκεται στη Μάλτα, αλλά στο ελληνικό νησί της Γαύδου .
Κουζίνα
Η μαλτέζικη κουζίνα είναι προϊόν μια μακράς σχέσης που είχαν οι ντόπιοι με τους πολλούς ξένους που πέρασαν από το νησί με το πέρασμα των αιώνων, η οποία έχει δώσει στη Μάλτα ένα ενδιαφέρον μίγμα μεσογειακής κουζίνας.
Πολλά φαγητά του νησιού έχουν προέλευση ιταλική/σικελική ή μαυριτανική.Σήμερα η μαλτέζικη κουζίνα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σε σπίτια και εστιατόρια της Μάλτας, αλλά σίγουρα όχι και η πλέον διαδεδομένη.
Δοκιμάστε Hobz (Μαλτέζικο ψωμί), Bragioli l-Forn μοσχάρι με ελιές στον φούρνο, Zalzett tal-Malti (μαλτέζικα λουκάνικα), Spagetti biz-zalza tal-Qarnit μακαρονάδα με χταπόδι, σαλάτα θαλασσινών με χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες, μαγειρεμένη με Μαλτέζικη συνταγή και φυσικά τα ονομαστά Kwarezimal (μπισκότα αμυγδάλου).
Η μουσική της Μάλτας
Παρόλο που η σημερινή μουσική της Μάλτας είναι κυρίως δυτική, η παραδοσιακή μαλτέζικη μουσική περιλαμβάνει το "għana" (προφ. άανα). Στο άανα δύο ή τρία άτομα, υπό τον ήχο μιας κιθάρας, αυτοσχεδιάζουν στίχους τραγουδιστά και έρχονται σε κάποιου είδους συζήτηση-αντιπαράθεση.
Αυτό έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια φιλική και αστεία ατμόσφαιρα, και παίρνει χρόνια μέχρι να μάθει κάποιος καλά την τέχνη αυτού του αυτοσχεδιασμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μελωδία του αυτοσχεδιασμού τραγουδιέται σε αραβική κλίμακα, ενώ το όργανο παίζει σε κλίμακα ευρωπαϊκής μουσικής.
Η παραδοσιακή μαλτέζικη μουσική χρησιμοποιεί πολύ την κιθάρα και το ντέφι. Η οργανική μουσική λέγεται ντακάκα. Οι ορχήστρες πνευστών, με έντονες ισπανικές και ιταλικές επιδράσεις, είναι επίσης δημοφιλείς στα ετήσια πανηγύρια που γίνονται σε πόλεις και χωριά.
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Gov.mt – Επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Μάλτας.
Νόμοι της Μάλτας Περίληψη βασικών νόμων και γλωσσάριο. (Στα αγγλικά)
Φωτογραφίες του Γκόζο, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού στη Μάλτα (στα αγγλικά)
Μάλτα - Γκόζο Επίσημα ταξιδιωτικά φυλλάδια. (Στα αγγλικά)
GuidetoMalta.net
"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler
No comments:
Post a Comment