Saturday, June 7, 2008

Baltic States... Βαλτικές πρωτεύουσες, τα διαμάντια του Βορρά.






Απλωμένες στις ακτές της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία ανέκτησαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης την αυτόνομη εθνική τους υπόσταση. Χώρες με πλούσια παράδοση και ξεχωριστή ταυτότητα η καθεμία τους, αξίζουν χωρίς αμφιβολία να τις επισκεφθείτε. Το Βίλνιους, η Ρίγα και το Ταλλίν, πόλεις τόσο όμοιες αλλά συνάμα και τόσο διαφορετικές κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, παρά τις τόσες εξωτερικές αλλά και εσωτερικές επιρροές που δέχτηκαν κατά καιρούς.

Την πιό κάτω πρόταση / περιγράφη εκδρομής, θα βρείτε σε οργανωμένα & εξειδικευμένα γραφεία ταξιδίων.


1η μέρα: Αθήνα – Ρίγα – Βίλνιους.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πτήση με ενδιάμεσο σταθμό για την πρωτεύουσα της Λετονίας ,τη Ρίγα. Μεταφορά απευθείας από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους.
Στη διαδρομή, και εφόσον το επιτρέψει ο χρόνος, θα επισκεφτούμε το Κάουνας, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Κατά βάση βιομηχανική πόλη, με μια από τις πιο εντυπωσιακές και μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, το εντυπωσιακό Χολ, τον γοτθικό καθεδρικό του 1408 αλλά και το μουσείο τέχνης Γκιουρλιόνις όπου στεγάζονται έργα του ομώνυμου μεγάλου ζωγράφου και συνθέτη. Φτάνουμε στο Βίλνιους μία από τις παλαιότερες πόλεις της Λιθουανίας και τωρινή πρωτεύουσα. Περιστοιχισμένη από καταπράσινους λόφους και με τον ποταμό Νέρις να τη διασχίζει, η μικρή αυτή πόλη θα σας γοητεύσει. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση στο Βίλνιους.

2η μέρα: Βίλνιους ξενάγηση – Τρακάϊ.
Μετά το πρόγευμα, ακολουθεί ξενάγηση της Πόλης. Θα Δούμε και την Μοντέρνα και την μεσαιωνική πλευρά του Βίλνιους, τον Μεγάλο Καθεδρικό του Πέτρου και του Παύλου, την μικρή εκκλησιά της Αγίας Άννας, ένα πραγματικό κόσμημα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής, και φυσικά το πανεπιστήμιο του Βίλνιους που ιδρύθηκε το 1579.
Οι πτέρυγες ανάλογα με την περίοδο που χτίστηκαν έχουν επιρροές γοτθικού, μπαρόκ, αναγεννησιακού και κλασικού ρυθμού. Στο χώρο του στεγάζεται η βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει περίπου πέντε εκατομμύρια τόμους και ανάμεσά τους ανεκτίμητα χειρόγραφα και χάρτες του 16ου και 17ου αιώνα. Ολοκληρώνοντας την ξενάγησή μας θα δούμε το Μουσείο της Κα-Γκε-Μπε και το κτίριο της Βουλής.Στη συνέχεια αναχωρούμε για τα περίχωρα της πόλης και την περιοχή των λιμνών για να επισκεφθούμε την μεσαιωνική πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, το Τρακάϊ στην Λίμνη Galve . Στο κέντρο της Λίμνης υπάρχει ένα όμορφο νησάκι με κάστρο του 14 αιώνα που τώρα στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο. Σας προτείνουμε να γευματίσετε σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια του οικισμού.
Επιστροφή στο Βίλνιους, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Απόγευμα ελεύθερο για να περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να ανεβείτε με τον οδοντωτό για να απολαύσετε την πανέμορφη θέα και το ηλιοβασίλεμα από το λόφο του Γκεντμίνας, ή να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά καφέ που στεγάζονται στα διατηρητέα κτίρια της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: Βίλνιους - Ρίγα
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση με λεωφορείο, για την πρωτεύουσα της Λετονίας, την Ρίγα. Τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από τις Βαλτικές πρωτεύουσες με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στη διαδρομή μας θα απολαύσουμε το καταπράσινο τοπίο με τους ομαλούς λόφους. Θα επισκεφτούμε τον Λόφο των Σταυρών, ένα Λόφο με περισσότερους από χίλιους σταυρούς, καθώς και το καταπληκτικό παλάτι Rundale, του 18 αιώνα, καλοκαιρινή κατοικία του Δούκα του Κουρλάντ. Άφιξη στην Ρίγα, Μεταφορά στο ξενοδοχείο.
Το απόγευμα ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που διασχίζει ο ποταμός Νταουγκάβα. Η Ρίγα υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Ρωσίας μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σήμερα η Λετονία παραμένει μια ισχυρή βιομηχανική χώρα με δυνατή οικονομία που δεσπόζει ανάμεσα στις άλλες χώρες της Βαλτικής. Τα καλοδιατηρημένα κτίρια κρύβουν μικρές εκπλήξεις με μαγαζιά με αντίκες, βιβλιοπωλεία, καφέ και εστιατόρια. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση στη Ρίγα.

4η μέρα: Ρίγα ξενάγηση
Μετά το πρωινό, ακολουθεί ξενάγηση της πόλης. Περνώντας τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, θα επισκεφτούμε την παλιά πόλη με τα πολύχρωμα σπίτια των εργατών, το όμορφο κάστρο, τις παραδοσιακές μπυραρίες και το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου του 13ου αιώνα, στον οποίο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα της Ευρώπης με 6.768 αυλούς και του Αγ. Γεωργίου, το παλαιότερο πέτρινο θρησκευτικό οικοδόμημα στη Ρίγα. Τα δρομάκια με τα μεσαιωνικά και ιστορικά κτίσματα διατηρούν την εικόνα της πόλης σχεδόν ίδια από την εποχή των πρώτων Χανσεατών εμπόρων του 13ου αιώνα.
Απόγευμα ελεύθερο να περιηγηθείτε στην Ρίγα και στα πολλά μουσεία της πόλης, όπως το μουσείο των αυτοκινήτων. Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης με τις πολυτελείς μπουτίκ και τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία, αποτελούν απόδειξη της ευμάρειας και της ανάπτυξης που επικρατεί και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ανάλογες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ η νυκτερινή ζωή της πόλης δε θα σας αφήσει να μείνετε για πολύ στο ξενοδοχείο σας. Δοκιμάστε διάφορα είδη καπνιστών ψαριών, πίτες και οι λάτρεις της μπίρας ένα ποτήρι Αλντάρις την τοπική μπύρα ή το Rigas Melnais Balzams το «μαύρο βάλσαμο της Ρίγα», δυνατό οινοπνευματώδες λικέρ που παράγεται μόνο στη Λετονία από το 1755.Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε μια προαιρετική εκδρομή στη πόλη Σιγκούλντα, την επονομαζόμενη και Ελβετία του Βορρά. Επίσκεψη στο κάστρο των Ιπποτών του 13 αιώνα. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Ρίγα.

5η μέρα: Ρίγα – Ταλλίν
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, και φεύγουμε με προορισμό το Ταλλίν. Μικρή στάση στο ανοικτό εθνολογικό μουσείο της Λετονίας. Συνεχίζουμε για το Παρνού, μια πόλη 700 ετών, γνωστό θέρετρο της Βαλτικής με μεγάλες αμμωδεις παραλίες. Αυτή η «πράσινη» πόλη, των 52.000 κατοίκων, διαθέτει 18 πάρκα και 35χλμ καταπράσινων λεωφόρων. Οι εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Ελισάβετ, το Δημαρχείο, ο Κόκκινος Πύργος και η Πύλη του Ταλλίν είναι από τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούμε.
Συνεχίζουμε το όμορφο οδοιπορικό μας και φτάνουμε στο Ταλλίν. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο, για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Το Ταλλίν είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης. Θα σας κλέψει την καρδιά…!! Δείπνο και διανυκτέρευση στο Ταλλίν.

6η μέρα: Ταλλίν ξενάγηση
Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξενάγηση της πόλης. Εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης το Ταλίν πέρασε διαδοχικά από την κυριαρχία των Δανών, των Σουηδών, των Πολωνών και των Ρώσων, εμφανή σημάδια επιρροών των οποίων υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Θα ξεναγηθούμε στην περιτειχισμένη άνω και κάτω μεσαιωνική Πόλη, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "μουσείο" μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, το Δημαρχείο, το φρούριο Τουμπέα του 13ου αιώνα που χτίστηκε από τους Ιππότες της Τιμής και μέσα από τα τείχη ένα μικρότερο κάστρο του οποίου σώζονται μερικές πλευρές και τρεις πύργοι απομεινάρια από τον 15ο αιώνα. Στην συνέχεια θα δούμε τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ τραγουδιού και την Pirita (ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοϊκών σκαφών).
Θα συνεχίσουμε την ξενάγηση μας στην περιοχή Kadriogg, το παλιό κάστρο Kadrioru, που κατασκευάστηκε το 1721 από τον Ρώσο βασιλιά Πέτρο τον Μέγα. Ήταν δώρο στην γυναίκα του την Αικατερίνη Β, για να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Απόγευμα ελεύθερο στο Ταλλίν. Στα καταστήματα, θα βρείτε ωραιότατα κοσμήματα σε πρωτότυπα σχέδια, κεραμικά, μάλλινα, κεχριμπάρι, ξυλόγλυπτα, γούνινα καπέλα, σοκολάτες του Κάλεβ και το φημισμένο λικέρ Βάνα. Δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ με ένα ποτήρι μπίρα Σάκου ή το ντόπιο μπράντι Γκρέμι. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Το βράδυ κάντε μία βόλτα στα μπαράκια και τα κλαμπ που στεγάζονται στα μεσαιωνικά κτίρια της παλιάς πόλης , σίγουρα θα σας κρατήσουν έξω μέχρι αρκετά αργά…

7η μέρα: Ταλλίν - Αθήνα
Πρωινό ελεύθερο στο Ταλλίν για μια τελευταία βόλτα στην πόλη. Ξαποστάστε σε ένα από τα πολλά ατμοσφαιρικά καφέ και κάντε τα ψώνια σας στα μικρά μαγαζιά με τις αντίκες. Για φαγητό δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ των πολλών ρώσικων εστιατορίων.Το μεσημέρι, αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Ταλλίν , για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα.

Χρήσιμες πληροφορίες:

· Προετοιμαστείτε για την πολύ μικρή διάρκεια της καλοκαιρινής νύχτας του Βορρά.
· Γευθείτε τις παραδοσιακές μπύρες της Λετονίας.
· Περιπλανηθείτε στα μικρά μαγαζιά με τις αντίκες στο Ταλλίν.
· Απολαύστε τον καφέ σας, σε κάποιο από τα βιβλιοπωλεία καφέ της Ρίγας.


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΒΙΛΝΙΟΥΣ:
· Official city guide επίσημος οδηγός της πόλης
· Legend about the foundation of Vilnius οι θρύλοι του Βίλνιους
· Vilnius Nightlife Guide η νυχτερινή ζωή
· Vilnius Art Photos φωτογραφικό άλμπουμ
· Vilnius Public Transport System το σύστημα συγκοινωνιών
ΡΙΓΑ:
· Virtual tour of old Riga εικονική ξενάγηση στην πόλη
· Riga Municipality portal επίσημος ιστότοπος της Δημαρχίας
· Riga travel guide από το Wikitravel
· Map of Greater Riga χάρτης της πόλης
ΤΑΛΛΙΝ:
· Tallinn από το Wikitravel
· Tallinna Lennujaam - Tallinn Airport το αεροδρόμιο
· Port of Tallinn το λιμάνι
· Digital Tallinn – εικονική ξενάγηση


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler



Digg!

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger