Thursday, June 19, 2008

Iceland, fire & ice ....Ισλανδία, στη γη της φωτιάς και του πάγου

Ισλανδία σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Ο επισκέπτης έχει να δει και να κάνει πάρα πολλά ανεξάρτητα από την εποχή.
Κάθε εποχή του χρόνου έχει το δικό της γοητευτικό χαρακτήρα.
Η πρωτεύουσα του Βορρά, το Reykjavik με τα μαγευτικά βουνά και τη βαθιά γαλάζια θάλασσα του βόρειου Ατλαντικού ,είναι ένα κοσμοπολίτικο κέντρο. Εκλεγμένη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2000, το Reykjavik έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες που θα βρεθούν εκεί,
Γοητευτικό τόσο το καλοκαίρι ,όταν ο ήλιος λάμπει και δεν δύει ποτέ, όσο και το χειμώνα ,όταν όλοι οι δρόμοι είναι καλυμμένοι από ένα λευκό χαλί χιονιού , το Reykjavik παραμένει μία πόλη που ξεχειλίζει από πλούσια και ποικιλόμορφη κουλτούρα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Αυτό που θα εντυπωσιάσει έναν ξένο σ' αυτή την απομονωμένη γωνιά της γης είναι η μοναδικότητα της Ισλανδικής φύσης.
Η απεραντοσύνη του άδενδρου τοπίου, η ηρεμία των αχανών εκτάσεων, η αντάρα του ωκεάνιου παφλασμού, ο ορυμαγδός των μυρίων καταρρακτών, η σκληράδα των βουνών που ο ζωγράφος για να τα αποδώσει πρέπει να ξεχάσει τις καμπύλες των βουνών μας και να σέρνει μόνο ευθείες.
Και πάνω απ' όλα η διαύγεια της ατμόσφαιρας, απουσία σκόνης στο μέσο του ωκεανού και ένα μόνιμα υγρό έδαφος, λίγο να σηκωθούν ψηλά τα σύννεφα και η ορατότητα πλέον των 120 χιλιομέτρων είναι γεγονός.


1η ημέρα: Αθήνα - Λονδίνο – Reykjavik.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για την πτήση μας στο Λονδίνο όπου θα μετεπιβιβαστούμε σε αεροπλάνο της Icelandair, για την πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Reykjavik. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Reykjavik (ξενάγηση της πόλης).
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας ξεκινάμε την ξενάγηση μας στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Reykjavik, τη βορειότερη πρωτεύουσα στον κόσμο, που συγκεντρώνει περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ισλανδίας με 120.000 κατοίκους. Το Reykjavik είναι μια σύγχρονη πόλη με πάρκα, μουσεία, γκαλερί, εστιατόρια και θέατρα. Η ξενάγηση μας θα καλύψει όλη την πόλη, όπου θα περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο με τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις πολύχρωμες οροφές, το Κοινοβούλιο (Alþingishúsið), τον μικρό καθεδρικό ναό, που έχει σχήμα σταυρού και είναι εγγεγραμμένος σε έναν κύκλο. Συνεχίζουμε με το Δημαρχείο (Ráðhús Reykjavíkur), το Höfði , το σπίτι που συναντήθηκαν ο Gorbachev και ο Reagan, στην σύνοδο του 1986, το Reykjavík 871±2 αρχαιολογικό χώρο ανασκαφών με ευρήματα του 890 μΧ και το λιμάνι. Στη διαδρομή μας θα δούμε το υπαίθριο μουσείο του Αρμπαετζαρσαφν (Árbæjarsafn) όπου θα παρατηρήσουμε την αντίθεση στα δείγματα των κτιρίων του παρελθόντος , με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της πόλης και το Perlan έναν τεράστιο γυάλινο θόλο που στηρίζεται πάνω σε 5 δεξαμενές ζεστού νερού, στον λόφο Öskjuhlíð και αποτελεί τον παράδεισο της οικογενειακής διασκέδασης στην πόλη. Επίσης, θα επισκεφτούμε την εκκλησία Χαλγκριμσκίρκα(Hallgrímskirkja), που το καμπαναριό της αποτελεί έμβλημα – σύμβολο της πόλης, άλλα και ένα υπέροχο σημείο για φωτογραφίες και παρατήρηση του Reykjavik. Χρόνος ελεύθερος στην πόλη που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Διανυκτέρευση.


3η ημέρα: Reykjavik (κρουαζιέρα στον Ατλαντικό).
Μετά το πρωινό, θα μεταφερθούμε στο λιμάνι για μια τρίωρη κρουαζιέρα στον Ατλαντικό. Οι ακτές της Ισλανδίας είναι ένα μέρος που έχει μεγάλη ποικιλία τροφής για τα θαλάσσια θηλαστικά και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα είδη φάλαινας που είναι πολύ πιθανό να δούμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Τα είδη που μπορεί να δείτε είναι φάλαινες Minke, Όρκα, Φυσητήρες, Porpoises, καθώς και δελφίνια.
Εν πλω σερβίρεται σούπα, τσάι και ζεστός καφές. Για την άνεση και τη ζεστασιά σας, υπάρχουν πρόσθετα κοστούμια για να σας κρατήσουν ζεστούς, αλλά σας συμβουλεύουμε να φορέσετε ζεστά ρούχα( καπέλο, κασκόλ, γάντια), γιατί κάνει πολύ κρύο (ακόμη και τις θερμότερες ημέρες) όταν κινείται το πλοίο για να ακολουθήσει τις φάλαινες. Επιστροφή στο Reykjavik το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Reykjavik (προαιρετική εκδρομή στην Γροιλανδία).
Πρωινό στο ξενοδοχείο και μέρα ελεύθερη στο Reykjavik για να επισκεφθείτε την πόλη ή τη γαλάζια λίμνη (Blue Lagoon), που δημιουργεί μια τεράστια λίμνη όπου βρίσκουν διέξοδο τα θερμά νερά από τις θερμοπηγές, δημιουργώντας μια τεράστια πισίνα πολύ δημοφιλή στους ντόπιους για μια «ζεστή» βουτιά στις κρύες μέρες του βορρά. Εναλλακτικά και ανάλογα με τον καιρό, μπορείτε να επισκεφθείτε αεροπορικώς το μεγαλύτερο νησί του κόσμου την Γροιλανδία. Καλυμμένη από μόνιμους πάγους, κατοικείται στο νότιο τμήμα της κυρίως, από τοπικούς πληθυσμούς Εσκιμώων και επιστημονικές αποστολές. Εδώ η φύση κυριαρχεί στον άνθρωπο και ο σεβασμός της είναι απαραίτητος για την επιβίωση. Η εκδρομή περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια Reykjavik – Kulusuk – Reykjavik, τοπικό συνοδό για περπάτημα μέχρι το χωριό. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον οικισμό που έχει 360 κατοίκους να δείτε και να αγοράσετε χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο και κόκαλο. Επιστροφή στο Reykjavik το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

Προσοχή!!! Η εκδρομή πρέπει να προαγοραστεί με την κράτηση σας, στο συνολικό πρόγραμμα της Ισλανδίας, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί λόγω καιρού τα χρήματα σας επιστρέφονται. Τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν το δρομολόγιο είναι μέχρι 20 θέσεων.
Η σειρά των επισκέψεων στο Reykjavik μπορεί να αλλάξει προκειμένου να μπορέσει να γίνει η εκδρομή στην Γροιλανδία.



5η ημέρα: Reykjavik - Hveragerdi - Skogar - Dyrtholaey – Kirkjubaejarklaustur.
Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε το γύρο μας στη Βόρεια Ακτή. Από το Reykjavik περνάμε μέσα από την πόλη Hveragerdi και τα γύρω εύφορα αγροκτήματα, παρατηρώντας τις πολυάριθμες λίμνες στο δρόμο μας για το Skogar, που είναι γνωστό για το πανέμορφο μουσείο λαϊκής παράδοσης και τον καταρράκτη Skogafoss που ρίχνει τα νερά του από ύψος 60 μέτρων, στη εύφορη κοιλάδα. Συνεχίζουμε για το Dyrholaey, έναν βιότοπο σχηματισμένο από την λαβα. Εδώ το τοπίο σου κόβει την ανάσα στους άγριους γκρεμούς Reynisdrangar, δίπλα στην θάλασσα. Θα παρατηρήσουμε σμήνη από διάφορα αποδημητικά πουλιά κυρίως puffins που ξεκαλοκαιριάζουν εδώ. Στο Kirkjubaejarklaustur, τελευταίο μας σταθμό για σήμερα, θα δούμε ερείπια από ένα καθολικό μοναστήρι του 12ου αιώνα, και τους βασαλτικούς σχηματισμούς στο Kirkjugólf. Διανυκτέρευση στην περιοχή Kirkjubaejarklaustur.

6η ημέρα: Kirkjubaejarklaustur – Vatnajokull.
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από το Kirkjubaejarklaustur, με κατεύθυνση το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς εθνικό πάρκο Skaftafell, εδώ στο τοπίο κυριαρχεί το Vatnajökull, ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης. Συνεχίζουμε για την λιμνοθάλασσα Jokulsarlon, όπου τεράστια παγόβουνα επιπλέουν και συγκρούονται μεταξύ τους, στα ήρεμα και βαθιά νερά της λιμνοθάλασσας ακόμα και το καλοκαίρι. Διανυκτέρευση στην περιοχή Kirkjubaejarklaustur.

7η ημέρα: Kirkjubaejarklaustur - Fjallabaksleid Nyrdri – Landmannalaugar.
Μετά το πρωινό μας, ακολουθούμε την εσωτερική διαδρομή (Domadalur Route) από το Fjallabaksleid Nyrdri στο Landmannalaugar. Mια πανέμορφη περιοχή που περικλείεται από βουνά, με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής και όχι για φυσικό τοπίο. Εδώ έχετε την ευκαιρία να κάνετε μπάνιο σε μια φυσική θερμή πισίνα, ο τέλειος τρόπος να αναζωογονήσετε σώμα και πνεύμα. Στο βάθος βλέπουμε το πανύψηλο Hekla, το γνωστότερο ισλανδικό ηφαίστειο και εξερευνούμε την κοιλάδα Pjorsardalur. Διανυκτέρευση στην περιοχή Kirkjubaejarklaustur.

Προσοχή!!! Εάν ο δρόμος για το Landmannalaugar είναι κλειστός, λόγω καιρικών συνθηκών, η κατάστασης του δρόμου, η ξενάγηση θα γίνει στα πεδία λάβας και τους αμμόλοφους που δημιουργήθηκαν από το ηφαίστειο. Στην εναλλακτική διαδρομή περνάμε από δυο πανέμορφους καταρράκτες και συνεχίζουμε στην κοιλάδα Þórsmörk.

8η ημέρα: Kirkjubaejarklaustur - Geysir - Gullfoss, - Pingvellir - Reykjavik
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για την κοιλάδα Haukadalur, όπου θα δούμε τις θερμές πηγές και τους φημισμένους θερμοπίδακες, Geysir και Strokkur, απ’ όπου αναβλύζει ζεστό νερό κάθε λίγα λεπτά. Συνεχίζουμε για το φαράγγι Hvítá, εδώ θα δούμε τον Gullfoss έναν από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ισλανδίας. Η επόμενη στάση μας είναι το εθνικό πάρκο Þingvellir National Park, όπου μέσα στους φυσικά λαξευμένους βράχους βρίσκεται το Alþing, εδώ το 930 μΧ λειτούργησε για πρώτη φορά η βουλή της Ισλανδίας, παίρνοντας απόφαση να κάνει τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του νησιού και των κάτοικων του. Πριν επιστρέψουμε στο Reykjavik, θα βρεθούμε στις όχθες της μεγαλύτερης λίμνης της Ισλανδίας. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο Reykjavik.

9η ημέρα: Reykjavik - Λονδίνο - Αθήνα
Νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για το Λονδίνο και από εκεί στην Αθήνα.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
· Gateway to Iceland
· Government Offices of Iceland
· Wikimedia Atlas of Iceland
· Iceland travel guide από το Wikitravel
· Iceland στο Open Directory Project

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
· Προετοιμαστείτε για την πολύ μικρή διάρκεια της καλοκαιρινής νύχτας.
· Η κουζίνα της Ισλανδίας βασίζεται στο σολομό και τα ψάρια του βορείου Ατλαντικού.
· Ο καιρός είναι άστατος και πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι για βροχή.
· Τα καταλύματα εκτός του Ρέικιαβικ είναι τα περισσότερα απλά, τύπου ξενώνα.
· Για τις ανάγκες του προγράμματος μας έχουν εξασφαλιστεί δωμάτια με ατομικά μπάνια.


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler



Digg!


No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger