Wednesday, March 12, 2008

LISBON...ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ



Η Λισσαβώνα σημαίνει χρώμα , μουσική, μυρωδιές και μια αίσθηση θάλασσας, ενώ βρίσκεστε δίπλα σε ένα γιγαντιαίο ποτάμι.
Μια πόλη στραμμένη προς τον Ατλαντικό που κάποτε υπήρξε το κέντρο του γνωστού κόσμου και ορμητήριο των μεγάλων θαλασσοπόρων.
Μια… πλούσια πόλη, κτισμένη όπως η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη πάνω σε 7 λόφους, ήταν το πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό κέντρο εμπορίου για πάνω από 300 χρόνια, ελέγχοντας το εμπόριο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.



Η γραφική και φιλόξενη πόλη, με τα κεραμίδια στις στέγες και τα "azulejos", τα ζωγραφισμένα πλακάκια που αστράφτουν στο φως στις προσόψεις των σπιτιών, είναι σήμερα ένα μοναδικό αμάλγαμα του παλιού με το νέο.
Η καρδιά της είναι η Baixa, η «κάτω πόλη», με την αυστηρά τετραγωνισμένη ρυμοτομία, που χτίστηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1755, ο οποίος ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της μεσαιωνικής Λισσαβόνας. Παράλληλες λεωφόροι η Rua Aurea, η λεωφόρος του χρυσού και η Rua da Prata η λεωφόρος του ασημιού, μαρτυρούν τις δόξες και τα πλούτη που γνώρισε η Λισσαβώνα και ενώνουν την πλατεία του Rossio με την Praca do Comercio, προς τον ποταμό Τάγο. Η Baixa είναι υποψήφια, για μια θέση ανάμεσα σε άλλες περιοχές, για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.



Καθίστε στο καφέ Balcao, για ένα καφέ ή ένα απεριτίφ ανάμεσα στην ψηλή κοινωνία της πόλης. Στην Baixa βρίσκεται κι ένα από τα πιο περίεργα κτίσματα της πόλης. Ένα ασανσέρ σε στιλ γοτθικής αναγέννησης που δεν οδηγεί πουθενά.
Είναι ο Elevador de Santa Justa, παλιά συνέδεε τη Baixa με το Chiado τη γειτονιά δυτικά και πάνω από την «κάτω πόλη». Σήμερα τ’ ασανσέρ δεν λειτουργεί και είναι μια από τις πολλές τουριστικές ατραξιόν της πόλης. Το Chiado είναι μια γειτονιά, γεμάτη εμπορικά κέντρα κι ακριβά μαγαζιά. Στο κέντρο του θα βρείτε το κλασικό καφέ «A Brasileira», με ιστορία 150 ετών, που σερβίρει καφέ με γάλα σε ποτήρι, galao στα πορτογαλικά και τα πεντανόστιμα γλυκίσματα (pasteois de nata). Στην κορυφή του λόφου είναι η «πάνω συνοικία», το Bairro Alto, η περιοχή όπου συγκεντρώνονταν μέχρι πρόσφατα όλη η νυχτερινή ζωή.



Τα τελευταία όμως χρόνια μεταφέρθηκε προς το ποτάμι μετατρέποντας τους παλιούς ντόκους σε μοδάτα κλαμπ κι εστιατόρια. Στο Bairro Alto βρίσκεται κι ο κήπος του S. Pedro Alcantara ένας καταπράσινος φυσικός εξώστης, με καταπληκτική θέα προς το Κάστρο São Jorge και την πόλη.
Ψηλά στο κάστρο Sao Jorge και στον καθεδρικό ναό, βρίσκεται η Alfama, η παλιά πόλη στ’ ανατολικά του κέντρου. Το χειμώνα ήσυχη, μ’ απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια, το καλοκαίρι πολύβουη, με πλήθη τουριστών.
Στην Alfama, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ, που μπορείτε να ακούσετε τα φάντο (παραδοσιακά μοιρολόγια που έγιναν γνωστά από την πορτογαλίδα τραγουδίστρια Αμαλία Ροντρίγκες).

Τα καλύτερα στο "O Pereira" στην G. Braga 22, ένα αυθεντικό καπηλειό με φοβερή ατμόσφαιρα, όπου οι πάντες τραγουδούν. Βέβαια το να βρεις τραπέζι για να κάτσεις, είναι σχεδόν αδύνατο, επειδή έχει μόνο πέντε έξι.
Στη Λισσαβώνα όλοι κυκλοφορούν με τα τελεφερίκ / τραμ που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τις απότομες πλαγιές της Πορτογαλικής πρωτεύουσας. Ανεβείτε στο τελεφερίκ / τραμ 28, ή σε αυτό που περνά από την Rue Bica και δείτε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της πόλης μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών τους. Στα δυτικά επίσης βρίσκεται και η Belem, περιοχή που συγκεντρώνει μνημεία και μουσεία.
Υψωμένο από το καθεστώς Σαλαζάρ το μνημείο των Ανακαλύψεων, Padrao dos Descobrimentos. Η πλώρη μιας καραβέλας , με όλα τα πρόσωπα της πορτογαλικής ιστορίας να αντικρίζουν τον ποταμό Τάγο και τον Ατλαντικό.Απέναντί του ο μοναχικός πύργος της Belem. Στο ίδιο αρχιτεκτονικό στιλ και το Mosteiro dos Jeronimos,το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, στο οποίο σήμερα στεγάζονται το ναυτικό και αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί και το Centro Cultural de Belem, χώρος συνάντησης των καλλιτεχνών και των κουλτουριάρηδων της πόλης.



Το 1994 ήταν η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού». Το EXPO '98 διοργανώθηκε στη Λισαβόνα, το Πάρκο των Εθνών Parque das Nacoes, δημιουργημένο για την έκθεση του ’98, βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης, στα βόρειο-ανατολικά Θαυμαστε τα εντυπωσιακά κτίρια, τη γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα, το Ocenario, που δημιουργούν ένα φουτουριστικό, ανοικτό αστικό τοπίο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη πόλη. Η διεθνής έκθεση του 1998 έγινε σύμβολο αλλαγής και δημιουργίας.
Τα κτίρια που ρήμαζαν από το χρόνο και την εγκατάλειψη στις ιστορικές περιοχές του κέντρου ανοικοδομούνται. Η πόλη ανανεώνεται, ομορφαίνει και υποδέχεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδόσφαιρου το 2004.


Η πόλη της Λισαβόνας είναι πλούσια σε αρχιτεκτονική γοτθική, μπαρόκ και μεταμοντέρνες κατασκευές. Την διασχίζουν μεγάλες λεωφόροι, γεμάτες με μνημεία και αξιοθέατα ιδιαίτερα στην Avenida da Liberdade (της ανεξαρτησίας), την Avenida Fontes Pereira de Mello, την Avenida Almirante Reis (του ναυστάθμου) και στην Avenida da Repϊblica (της Δημοκρατίας). Ξεχωριστά ανάμεσα στα μουσεία της πόλης είναι: Το Museu Nacional de Arte Antiga (Εθνικό Μουσείο Αρχαίας Τέχνης), το Museu dos Azulejos (Μουσείο των Μωσαϊκών Κεραμιδιών πορτογαλικού στιλ), το Museu Calouste Gulbenkian (που έχει συλλογές, αρχαίας και μοντέρνας τέχνης), το Oceanario de Λισαβόνα (Ενυδρείο της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη), το Museu do Design at Centro Cultural de Belém (μουσείο σχεδιασμού), το Museu Nacional dos Coches (Εθνικό Μουσείο βασιλικών αμαξών, που περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή των βασιλικών αμαξών στον κόσμο) και το Museu da Farmácia (Μουσείο Φαρμάκων).

Η Λισσαβώνα έχει καταπληκτική κουζίνα. Η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται για τα θαλασσινά της. Πρέπει να δοκιμάσετε τις σούπες της. Την Galdo Verde είναι η τυπική σούπα με διάφορα λαχανικά ενώ η πεντανόστιμη Arcoda γίνετε με ψωμί και σκόρδο. Φάτε μπακαλιάρο που τον μαγειρεύουν με εκατοντάδες τρόπους και συνταγές, και φυσικά σαρδέλες ψητές με χοντρό αλάτι.
Ένα καλό γεύμα συνοδεύεται πάντα από καλό κρασί. Γευτείτε ένα ημίγλυκο λευκό από την περιοχή του Πόρτο ή όποιον άλλο τύπο κρασιού σας αρέσει από την πλούσια και καλή Πορτογαλική παραγωγή. γι' αυτό και σας προτείνουμε τα φημισμένα κρασιά του Πόρτο σε διάφορες ποικιλίες.




"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger