Wednesday, March 12, 2008

GENEVA...ΓΕΝΕΥΗ μία πόλη σταθμός


Πλησιάζοντας το αεροδρόμιο της Γενεύης, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς από το αεροπλάνο, είναι η λίμνη Leman και το Jet d’ eau, το ψηλότερο σιντριβάνι στην Ευρώπης. Η Γενεύη είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης και χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Rhone. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η παλιά πόλη με τα γραφικά καφέ και εστιατόρια, ενώ από την άλλη η σύγχρονη κοσμοπολίτισσα Γενεύη.

Η Γενεύη είναι ένα από τα 26 καντόνια που απαρτίζουν την Ελβετία, έχει αυτονομία και δικό της σύνταγμα. Η Γενεύη κατάφερε να μην εμπλακεί στους μεγάλους πολέμους που ισοπέδωσαν την Ευρώπη , κρατώντας ουδετερότητα και κερδίζοντας , τεράστια οφέλη από αυτή την στάση της.
Σήμερα στη Γενεύη έχουν την έδρα τους περίπου 200 διεθνείς οργανισμοί, με σημαντικότερο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο πανέμορφο Parc de l’ Ariana. Με σπουδαία οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί πρότυπο για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα εμπορίου διεθνώς. Χτισμένη γύρω από την λίμνη Leman, στους πρόποδες του Mont Blanc, η Γενεύη έχει εκπλήξεις και για τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Χαρακτηριστική είναι η σύγχυση που κάποιες φορές καταλαμβάνει τους τουρίστες σχετικά με τη γλώσσα, αφού στην πόλη ακούς το ίδιο άνετα τη γαλλική, που είναι η βασική γλώσσα, αλλά και την ιταλική και φυσικά τη γερμανική.
Η Παλαιά Πόλη με τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα σοκάκια της, γεμάτα από γκαλερί και μικρά μαγαζιά, προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες και γαστριμαργικές επιδρομές, στα υπερβολικά πολλά ρεστοράν, καφέ και μπιστρό ενώ τα ζαχαροπλαστεία που πωλούν τις φημισμένες ελβετικές σοκολάτες, είναι ένα ς μόνιμος πειρασμός.
Σημαντικότερο κτίριο στην περιοχή είναι ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται από το 1250 χ. Εδώ βρίσκεται το παλαιότερο σπίτι της Γενεύης, η οικεία Ταβέλ, που σήμερα λειτουργεί σα μουσείο, κτισμένη το 1334 μ., στο δρόμο Rue du Puits St Pierre, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω, στην οδό Grand Rue, στέκει το σπίτι του φιλοσόφου Ζαν Ζακ Ρουσσώ.
Περπατώντας ανατολικά στην παλιά πόλη, συναντάμε την πλατεία Place du Bourg de Four με τα παλαιοπωλεία, τα καφέ και τις γκαλερί. Εδώ πιθανολογείται ότι ήταν η παλιά αγορά της πόλης κατά το μεσαίωνα. Στην οδό Rue de l’ Hotel de Ville, δίπλα στην πλατεία, βρίσκεται η αίθουσα Αλαμπάμα, όπου το 1864 υπογράφηκε η Συνθήκη της Γενεύης. Στην ίδια αίθουσα αναγνωρίστηκε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ως ανθρωπιστική οργάνωση.
Πίσω από την παλιά πόλη είναι το πάρκο Parc des Bastions, με τα αγάλματα των τεσσάρων ηγετών της μεταρρύθμισης. Ένα από αυτά είναι το άγαλμα του Ιωάννη Καλβίνου, ο οποίος με τα κηρύγματά του, κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό πλούσιων προτεσταντών στη Γενεύη. Στο ίδιο πάρκο είναι χτισμένο και το Πανεπιστήμιο της πόλης. Κοντά στο πανεπιστήμιο περνάει η λεωφόρος Avenue Henri Dumant. Εδώ φανερώνεται ένα άλλο κομμάτι της πόλης, όχι και τόσο κοσμοπολίτικο. Κάθε Κυριακή, στο πάρκο Plaine de Plainpalais, γίνεται λαϊκή αγορά και παζάρι, για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράζουν προϊόντα από τα μεγάλα καταστήματα.
Διασχίζοντας την κεντρική γέφυρα Mont Blanc, που ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης, φτάνετε στη λεωφόρο General Guisan. Περπατώντας κατά μήκος της λίμνης, συναντάτε τη λεωφόρο Quai Gustave Ador, με το γνωστό σιντριβάνι Jet d’ eau. Η θέα από αυτό το σημείο της λίμνης είναι πολύ όμορφη, ιδιαίτερα το βράδυ, με τα φώτα των κτιρίων να λαμπυρίζουν επάνω στο νερό. Τα βράδια η λεωφόρος Quai Gustave Ador αποτελεί σημείο συνάντησης για πολλούς νεαρούς. Με μία μπύρα στο χέρι, απολαμβάνουν τη θέα, ακούγοντας μουσική από φορητά ραδιόφωνα, πολλές φορές τραγουδώντας στίχους hip hop μουσικής.

Για τους λάτρες των sports η Γενεύη έχει να προσφέρει, χειμερινά sports αφού τα πιο γνωστά ελιτίστικα χειμερινά θέρετρα απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Και είναι ιδανικά για τους λάτρεις του σκι, των χειμερινών σπορ και της ορειβασίας. Αλλά μπορείτε να εξασκηθείτε και στο water-ski, την ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία, το windsurfing. στη Λίμνη της Γενεύης. Καθώς και σε extreme-sports, παράξενα και επικίνδυνα στις γύρω από την πόλη εξοχές, όπως hang gliding, parachuting, paragliding, bungee jumping, canoe kayak, downhill karting, rafting και πολλά άλλα.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Στη Γενεύη, γύρω στα 1670 άρχισε η τέχνη της ωρολογοποιίας, που εξελίχθηκε σε βιομηχανία, που κατασκευάζει τα περίφημα ελβετικά ρολόγια. Σήμερα είναι βιομηχανικό κέντρο κοσμημάτων, υφασμάτων, μηχανημάτων, οπτικών ειδών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας. Έτσι στα μαγαζιά της πόλης μπορείτε να βρείτε, ρολόγια, κοσμήματα, ακριβά υφάσματα, αρώματα, υπέροχους σκελετούς γυαλιών, ζυγαριές και αλλά όργανα ακριβείας και φυσικά σοκολάτες.
Είναι ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά στην Ευρώπη, το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή ρολογιών. Από το 1968 κατασκευάζει επώνυμα ρολόγια για τους οίκους: Carl F. Bucherer, Rolex, Piaget, Chopard, Baume&Mercier, IWC, Gucci, και Rado.
Από το 1950 είναι γνωστό για τις μοναδικές λιχουδιές του. Θα βρείτε καπνιστό σολομό, χαβιάρι, ελβετικά τυριά, σοκολάτες, κρασί, σπάνια ποτά και ηδύποτα. Όλα τα προϊόντα, ο επισκέπτης μπορεί να τα δοκιμάσει στο εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του καταστήματος.
Από το 1990 στο κατάστημα αυτό που είναι και η έδρα του οίκου, θα βρείτε τα καλύτερα πούρα. Οι aficionados είναι σίγουρο ότι εδώ θα βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:
Place Neuve.: Είναι η κεντρική πλατεία της Γενεύης, η οποία περιστοιχίζεται από την Όπερα (Grand-Théâtre) και το Μέγαρο Μουσικής (Conservatory of Music), τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.
Jardin Anglais.: Στους υπέροχους αυτούς κήπους μπορείς να δεις το περίφημο Ρολόι από Λουλούδια που αποτελεί το σύμβολο της γνωστής παγκοσμίως βιομηχανίας ρολογιών της Γενεύης, φτιαγμένο από 6.500 λουλούδια.
Το μουσείο Τέχνης και Ιστορίας.: Το μουσείο έχει τρία μεγάλα τμήματα , αρχαιολογίας, θα δείτε κομμάτια από την Μεσοποτάμια, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Λάτιο και την Ρώμη. Των καλών τεχνών, η συλλογή έχει σπάνια τεχνουργήματα από τους Houdon, Pradier, Rodin, Arp, Giacometti, Tinguely και άλλους. Στο τμήμα της εφαρμοσμένης τέχνης μια σπάνια συλλογή τεχνολογικών επιτευγμάτων του μεσαίωνα και της πρώιμης αναγέννησης, μοναδικής στον κόσμο.
Το πάρκο των μεταρρυθμίσεων.: Το μνημείο κτίστηκε πάνω στα τείχη της πόλης, για την συμπλήρωση 400 ετών από την γέννηση του Καλβίνου και των 350 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστήμιου. Εντοιχισμένες στον ύψους 5 μέτρων τοίχο είναι, οι μορφές των 4 μεγάλων μεταρρυθμιστών του Guillaume Farel (1489-1565), του Jean Calvin (1509-1564) , του Τhéodore de Bèze (1513-1605) και του John Knox (1513-1572).
Το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.: Άρχισε να κτίζετε το 1929 και φιλοξένησε την έδρα της Κοινωνίας Των Εθνών μέχρι το 1946, που στέγασε τα Ηνωμένα Έθνη. Από το 1973 είναι το δεύτερο σε σπουδαιότητα κτήριο έδρα του ΟΗΕ.
Το σιντριβάνι της Λίμνης Λε Μαν.: Με ύψος 140 μ., εκτοξεύει 500 λίτρα νερό το δευτερόλεπτο και είναι ορατό από πολλά σημεία της πόλης. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πίεση του νερού, για την κατασκευή νέων δεξαμενών στη λίμνη, τοποθετήθηκαν ισχυρές αντλίες, για καλύτερο έλεγχο του νερού. Έτσι δημιουργήθηκε το πανύψηλο σιντριβάνι, το οποίο έγινε τελικά σύμβολο της πόλης.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ, ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ :
Le Café Rémor: Ένα café με ιδιαίτερη γοητεία. Είναι ένα από τα παραδοσιακά μεγάλα café της Γενεύης, που διακρίνεται για το ιδιαίτερο στιλ και αρχαϊκή γοητεία του. Place du Cirque 3, Geneva, 1204. Τηλέφωνο: (+41) 22/3281-270
Café du Soleil: Ένα από τα παλαιά αλλά παραδοσιακά εστιατόρια της Γενεύης, με σπιτική Ελβετική κουζίνα. 6, place du Petit-Saconnex, Geneva, 1209. Τηλέφωνο: (+41) 22/7333-417
Restaurant Les Armures: Η πρώτη επιλογή για ένα καλό, παραδοσιακό, ελβετικό γεύμα. Βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη και συνδυάζει το καλό φαγητό και την καλή αισθητική. Στην επίσκεψή σας μην παραλείψετε να δείτε το υπόγειο, το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα ρουστίκ διακόσμησης. 1, rue du Puits-Saint-Pierre. Geneva, 1204. Τηλέφωνο: (+41) 22/3103-442
Les Brasseurs: Είναι η μοναδική pub της Γενεύης που φτιάχνει σπιτική μπύρα. Αξίζει να την επισκεφτείτε αν είστε λάτρεις της καλής μπύρας. 20, place de Cornavin, Geneva, 1201. Τηλέφωνο: (+41) 22/7310-206
Café Marius: Παλαιό κρεοπωλείο που έχει μετατραπεί σε μοντέρνο οινοπωλείο. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας, πάντα συνοδευόμενο από τοπικούς μεζέδες, στο ήσυχο σοκάκι μπροστά από το μαγαζί. 9, Place des Augustins, Geneva, 1205. Τηλέφωνο: (+41) 22/3206-239

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Geneva - Welcome to Networld
Official website of the City of Geneva
International Geneva Motor-Show.
Geneva Tourism
Geneva public transport
Geneva Maps and Interactive Blogs for every street of the city
Brief history of Geneva
Geneva information
Some pictures

"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger