Sunday, March 16, 2008

DENMARK, COPENHAGEN....ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Μέχρι πριν από μια δεκαετία το λιμάνι των εμπόρων, όπως σημαίνει το όνομα της Κοπεγχάγης, ήταν μια ήσυχη πόλη χτισμένη πάνω σε δυο νησιά στην άκρη της Βαλτικής. Σήμερα η πρωτεύουσα της Δανίας έχει μεταμορφωθεί σε θερμόμετρο του στιλ για όλη την Ευρώπη, όπου διακοσμητές, στιλίστες και σχεδιαστές δίνουν ραντεβού για να χαράξουν τις τάσεις του αύριο σε ντιζάιν, μόδα, αρχιτεκτονική.
Η γνωριμία με τη μητρόπολη του τρίτου μιλένιουμ ξεκινά από το εντυπωσιακό αεροδρόμιο, αεροδυναμικό κτίριο σε σχήμα ατράκτου Κόνκορντ, από ατσάλι και γυαλί. Πιο πέρα, η κρεμαστή γέφυρα που συνδέει από το 2000 τη Δανία με την απέναντι όχθη της Σουηδίας είναι το έμβλημα μιας πόλης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.


Αυτή η πόλη μοιάζει να κατέχει το μυστικό πώς να δένει αριστοτεχνικά το πιο αβάν γκαρντ με το παραδοσιακό. Κτίρια πρωτοποριακού ντιζάιν σαν το μουσείο Arken της σύγχρονης τέχνης, στα νότια της Κοπεγχάγης, αιχμαλωτίζουν στις διαφάνειές τους το χλομό ήλιο της Βαλτικής και διεκδικούν μια θέση στο δανέζικο ορίζοντα μαζί με τα γαλαζοπράσινα καμπαναριά-πύργους αλλοτινών καιρών, διάσπαρτα παντού στην πόλη. Στο πολυσύχναστο κανάλι Nyhavn, απαραίτητο meeting point για Δανούς και τουρίστες, τα σπιτάκια με τις ροζ, κίτρινες και θαλασσιές προσόψεις μοιάζουν βγαλμένα από τα παραμύθια που ο Άντερσεν εμπνεύστηκε και έγραψε εδώ.
Το παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του, αλλά το κέντρο βάρους του στιλ μετατοπίζεται στην παλιά στρατιωτική ζώνη του Holmen. Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές αναλαμβάνουν το στοίχημα να μετατρέψουν τα μουντά, γκρίζα κτίρια σε trendy spots.Αν σας αρέσει να βλέπετε τα διαφορετικά στυλ αρχιτεκτονικής όταν βρίσκεστε σε μια ξένη χώρα, τότε μάλλον θα βρείτε την Κοπεγχάγη αρκετά ενδιαφέρουσα. Κάτι που ξεχωρίζει την Κοπεγχάγη από πολλές άλλες δυτικές πόλεις είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ουρανοξύστες. Θα βρείτε φυσικά ψηλά κτίρια εδώ και εκεί, αλλά όχι τόσα όσα ίσως είσαστε συνηθισμένοι να βλέπετε. Μόνο αυτό κάνει την Κοπεγχάγη αρκετά ξεχωριστή.
Πολύ χαριτωμένες είναι και οι διάφορες παλαιές συνοικίες, όπως το κέντρο της πόλης με τα πολλά σχετικά στενά και στραβά δρομάκια, το Frederiksstaden με τα κτίρια σε στυλ ροκοκό και τους φαρδείς και ίσιους δρόμους καθώς και η παλαιά ναυτική συνοικία του Nyboder. Δείτε τα σε αντιπαράθεση με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική κυρίως κατά μήκος της προκυμαίας.
Το πρόγραμμα "Copenhagen X", το οποίο θα τρέχει μέχρι το 2012, έχει σκοπό να κάνει γνωστή τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης. Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί ένας οδηγός για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης, ο οποίος και πωλείται σε διάφορα βιβλιοπωλεία της πόλης.Η Δανία είναι η χώρα με την παλαιότερη μοναρχία. Για το λόγο αυτό στη χώρα υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα που χτίστηκαν από και για τους βασιλείς της Δανίας, σε κάποιες περιπτώσεις για να τους δοξάσουν και σε άλλες απλά για λόγους στέγασης. Κάποια κάστρα, σαν το κάστρο Κρόνμποργκ (Kronborg) στο Έλσινορ (Helsingør), είχαν και στρατιωτικές λειτουργίες, αλλά η πλειοψηφία ήταν απλά ...σπίτια!Επειδή η Δανία είναι μικρή χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τα κάστρα εδώ είναι επίσης μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα κάστρα για παράδειγμα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τα κάστρα και παλάτια στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρα δεν αξίζουν μια επίσκεψη - μερικά από αυτά δεν θα μπορέσετε να τα αποφύγετε ούτως ή άλλως αν σκοπεύετε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη.



ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:
· Δανέζικα κάστρα
· Εκκλησίες
· Ζωολογικούς κήπους, μουσεία και ενυδρεία
· Μνημεία και αγάλματα
· Μουσεία για τη Δανία και τους Δανούς
· Μουσεία για τις επιστήμες και το Design
· Μουσεία και Gallery τέχνης
· Πάρκα και κήπους
· Σημεία Ιστορικού ενδιαφέροντος και Στρατιωτικής Ιστορίας
· Το Αστικό τοπίο της πόλης γειτονίες πλατείες πεζόδρομοι
· Το λιμάνι και την προκυμαία
· Περιοχές Φυσικής ομορφιάς και Αναψυχής
· Tivoli Gardens, Carlsberg Beer Museum, Tussaud Museum, Rundentarn, Ripley’s Museum, Guinness World Records




ΨΩΝΙΑ, ΦΑΓΗΤΟ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:

Ψωνίζοντας στην Κοπεγχάγη
Όσο αφορά τα εμπορικά κέντρα, η Κοπεγχάγη έχει μια παράδοση αρκετών δεκαετιών που ανανεώθηκε τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερα, πιο μοντέρνα και πιο κεντρικά εμπορικά κέντρα.
Το νεότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο είναι το Field's, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Σκανδιναβία. Το Field's βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό Ørestad και έτσι είναι εύκολο να πάτε εκεί (τουλάχιστον όταν το μετρό δουλεύει...). Εκτός από τη συνηθισμένη πληθώρα μαγαζιών ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών, στο Field's θα βρείτε επίσης το πρώτο υποκατάστημα του βρετανικού Debenham's. Επίσης, για πρώτη φορά δε χρειάζεται κανείς αυτοκίνητο για να επισκεφτεί το δανέζικο σουπερμάρκετ Bilka. Ο τελευταίος όροφος έχει ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων και γυμναστήριο.
Ένα άλλο σχετικά καινούργιο εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη είναι το Fisketorvet, δίπλα στον σταθμό του τρένου Dybbolsbro (ο πρώτος σταθμός μετά τον κεντρικό σταθμό της Κοπεγχάγης). Εδώ δε θα βρείτε γυμναστήριο αλλά και ένα μεγάλο πολυκινηματογράφο. Κατά τα άλλα το Fisketorvet μοιάζει με το Field's και έτσι μάλλον δε χρειάζεται να επισκεφτείτε και τα δύο.

Προτάσεις για φαγητό

· Restaurant Akropolis, Ελληνικές και πολλές Μεσογειακές σπεσιαλιτέ.
· Ένα ωραίο και όχι τόσο ακριβό ταϋλανδέζικο εστιατόριο Eastern Corner.
· Φαστ φουντ φαγητό με λίγες θερμίδες (κυρίως σάντουιτς) - Sunset Boulevard.
· Κρέπες σε βόρειο-γαλλικό στυλ στο La Galette.
· Ένα εστιατόριο με καλό ελληνικό φαγητό - Η ταβέρνα "Σωκράτης".
· Saga Queen πλωτό εστιατόριο με παραδοσιακή Δανέζικη κουζίνα.
· Bryggeri Skovlyst παραδοσιακή μπυραρία με πεντανόστιμη κουζίνα.

Καφές, ποτό διασκέδαση

· Cafè Victor: Ny Østergade 8, 1101 København K, Phone: 33 13 36 13
· Café Zirup: Læderstræde 32, 1204 København, Phone: 33 13 50 60
· Barbarellah : Nørre Farimagsgade 41, st. tv, 1364 København K, Phone: res@barbarellah.dk
· Cafe Sommersko: Kronprinsensgade 6, 1114 København K, Phone: 33 14 81 89
· Oak room: Birkegade 10, 2200 København N, Phone: 38 60 38 60
· Nørrebro Bryghus: Ryesgade 3, 2200 København N, Phone: 35 30 05 30
· Märkbar: Vesterbrogade 106A, 1650 København V, Phone: 33 21 23 93
· The Rock: Skindergade 45-47, 1159 København K, Phone: 33 91 39 13
· Celcius: Rådhuspladsen 16, 1. 1550 København V, Phone: 70 333 555

Η πόλη της Κοπεγχάγης σας περιμένει, να σας αποκαλύψει τα χιλιάδες πρόσωπα της.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

· Η Βασιλική Οικογένεια της Δανίας
· Η επίσημη σελίδα του Πρίγκιπα του Θρόνου Frederik
· Folketinget - η Δανέζικη Βουλή
· Επίσημη σελίδα του προγράμματος Copenhagen X
· Επίσημη σελίδα του Δανέζικου Κέντρου Αρχιτεκτονικής










"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger