Tuesday, October 21, 2008

Antarctica, Land of Ice ........Ανταρκτική, παγωμένη μαγεία




Explore Antarctica with large full-color photographs .
Antarctica is the coldest , driest and windiest place in the world .
There are no permanent human residents.
Only cold-adapted plants and animals survive there, including penguins, fur seals, mosses, lichen, and many types of algae.

η πιό μυστηριακή ήπειρος.....
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τουριστικός περίπατος
Η Ανταρκτική είναι μια ήπειρος που βρίσκεται στο Νότιο Πόλο της Γης. Είναι μονίμως καλυμμένη απο μεγάλα κομμάτια πάγου και χιόνι. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτά. Κατοικείται κυρίως από πιγκουίνους και φώκιες. Η πιο κοντινή ήπειρος στην Ανταρκτική είναι η Νότια Αμερική.
Η Ανταρκτική ή Ανταρκτίδα είναι η έκτη ήπειρος της γης και είναι η περιοχή γύρω από το Νότιο Πόλο. Η έκτασή της είναι περίπου 14 εκατ. τετρ. χλμ. Για τη διαμόρφωσή της και ειδικά των ακτών της, λίγα πράγματα είναι γνωστά. Πιστεύεται ότι η ήπειρος ήταν, στο μακρινό παρελθόν, προέκταση της αμερικανικής ηπείρου. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει κυρίως από τα νησιά της. Περιτριγυρίζεται από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και λίγα νησιά (π.χ. το νησί Ρος). Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο κέντρο ενός οροπεδίου ύψους 2.000 μ. περίπου, που περιβάλλεται από πολύ ψηλά και απότομα βουνά. Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής (- 91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής. Σκεπάζεται από πάγους και έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.

read more digg story

No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger