Tuesday, October 14, 2008

Η 50η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ



Η 4η Οκτωβρίου σηματοδότησε ένα ξεχωριστό γεγονός για τη British Airways: την 50ή επέτειο της πρώτης εμπορικής πτήσης αεριωθούμενου πάνω από τον Ατλαντικό.

Η πτήση από το Λονδίνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1958 με το νεότευκτο αεριωθούμενο Comet 4 της BOAC, το οποίο συνέτριψε τον προηγούμενο χρόνο για τη συγκεκριμένη απόσταση, μειώνοντάς τον κατά 9 ώρες.

Μισόν αιώνα αργότερα, η British Airways ξαναζωντάνεψε τις μοναδικές αυτές στιγμές, έχοντας κοντά της έναν πολύ ξεχωριστό καλεσμένο: τον νεαρότερο επιβάτη της πρώτης πτήσης.

Ο κ. Brian Barnett, 72 χρονών πλέον, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ 50 χρόνια μετά την ημέρα που πέταξα με το γρηγορότερο και πολυτελέστερο, για την εποχή του, μέσο μεταφοράς».

Με κυβερνήτη τον Roy Millichap, το Comet 4 έφτασε στο αεροδρόμιο Idlewild της Νέας Υόρκης (το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε JFK) σε 10 ώρες και 13 λεπτά, με ταχύτητα 465 μιλίων ανά ώρα.

Ταυτόχρονα, ένα άλλο Comet 4 της BOAC με κυβερνήτη τον Tom Stoney αναχώρησε από το Idlewild με προορισμό το Αεροδρόμιο του Λονδίνου (το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Heathrow), διανύοντας την απόσταση στο χρόνο-ρεκόρ των 6 ωρών και 11 λεπτών. Τα δύο αεροσκάφη διασταυρώθηκαν σε απόσταση 300 μιλίων και αντάλλαξαν μηνύματα καλής θέλησης και ευχές πάνω από τον Ατλαντικό.

To αεροσκάφος μετέφερε μόλις 32 επιβάτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφους και τον Basil Smallpiece, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BΟΑC, οι οποίοι απόλαυσαν την αξεπέραστη άνεση και πολυτέλεια, με τη βοήθεια του υπευθύνου καμπίνας και δύο αεροσυνοδών.

Για να αναπαραστήσουν την αυτή ιστορική πτήση, μέλη του πληρώματος της British Airways με στολές από την πτήση του 1958, σέρβιραν στους επιβάτες κοκτέιλ εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 50, ενώ σε κάθε επιβάτη της επετειακής αυτής πτήσης δόθηκε ένα αναμνηστικό λεύκωμα.

Ο Martin Broughton, Πρόεδρος της British Airways, δήλωσε: «Πριν από πενήντα χρόνια ηγηθήκαμε της αεροπορικής βιομηχανίας πραγματοποιώντας την πρώτη εμπορική υπερατλαντική πτήση. Μετά από μισό αιώνα παραμένουμε πρωτοπόροι με την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών και προϊόντων, προσφέροντας απαράμιλλη πολυτέλεια και άνεση στις υπερατλαντικές μας πτήσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο Brian Barnett ήταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Παράλληλα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους επιβάτες μας για την αφοσίωσή τους τα τελευταία 50 χρόνια».

"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler




Digg!


No comments:

readers

labels and tags

Powered By Blogger