Saturday, May 31, 2008

Prague, what about eat and drink ...Πράγα, καλό φαγητό, καλό ποτό, καλές τιμές





18 χρόνια μετά τη "Βελούδινη Επανάσταση" η Πράγα είναι πλέον μια διεθνής μητρόπολη, με όλες τις συνηθισμένες επιλογές.
Όμως την ίδια στιγμή έχει καταφέρει επιτυχώς να κρατήσει τον τοπικό της χαρακτήρα, τα Hospody (οι τοπικές μπυραρίες) που προσφέρουν από τις καλύτερες μπύρες του κόσμου και μπορείς να τις βρεις σε κάθε γωνιά της πόλης.
Η τσεχική πρωτεύουσα είναι μικρή και μαζεμένη. Οι πιο σημαντικές περιοχές είναι οι κεντρικές.
Η Πράγα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις, που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες.
Η πόλη έχει κτιστεί με μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών, από αναγεννησιακό μπαρόκ, μέχρι αρτ νουβό και κυβισμό.
Μερικά από τα γνωστά αξιοθέατα είναι:
η Στάρε Μιέστο - Παλαιά Πόλη, η Νόβε Μιέστο - Νέα Πόλη, ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου (St.Vitus), η Γέφυρα του Καρόλου, το Αστρονομικό Ρολόι, το Εθνικό Μουσείο, το Χρατσάνι - Κάστρο της Πράγας, η Γιόζεφοβ - Εβραϊκή συνοικία, το Βίσεχραντ και ο Πύργος της τηλεόρασης Žižkov.

Η Πράγα δεν θα σας απογοητεύσει αν ψάχνετε: καλό φαγητό και καλή νυχτερινή ζωή σε καλή τιμή.
Στο ταξιδιωτικό άρθρο “36 Hours in Prague” (25 Μαρτίου 2007), και στην αναζήτηση nytimes.com/travel, ο Evan Rail, συστήνει την Στάρε Μιέστο - Παλαιά Πόλη και το Γιόζεφοβ - Εβραϊκή συνοικία (γκέτο), για εξερεύνηση και για τις προσιτές τιμές φαγητού και διασκέδασης.
Επιλογές όπως το Café Savoy (Vitezna 5, 420-257-311-562, http://www.ambi.cz/), το λογοτεχνικό καφέ Tynska literarni kavarna (Tynska 6, 420-224-827-807, http://www.tynska.cz/), είναι κάτι που θα πρέπει να επισκεφτείτε στην πόλη.
Για να γίνεται ένα με την ζωηρή τσεχική κοινωνική ζωή και παράδοση, το club Palac Akropolis (Kubelikova 27, 420-296-330-911, http://www.palacakropolis.cz/), το Blind Eye (Vlkova 26, http://www.blindeye.cz/) και το καταπληκτικό Pivovarsky klub (Krizikova 17, 420-222-315-777, http://www.gastroinfo.cz/pivoklub/ ), ένα μπαρ με «περίπου 200 είδη εμφιαλωμένης μπύρας, τις περισσότερες από τις οποίες δεν θα βρείτε πουθενά αλλού»!
Είναι η απόλυτη επιλογή σας, για την νυχτερινή ζωή στην πόλη της Πράγας.
Ακόμα για καλό ποτό σε συνδυασμό με καταπληκτική ατμόσφαιρα και φαγητό ή σνακ, ψάξτε τον υπόγειο λαβύρινθο των τούβλο-περιτοιχισμένων δωματίων, τα καταπληκτικά κελάρια, Bily Konicek Restaurant & Club (Staroměstské nám 20) και U Sudu (Vodickova 10, 420-222-232-207, http://www.usudu.cz/), στην παλιά πόλη και το Nebe Cocktail & Music Bar (Kremencova 10), στο Νόβε Μιέστο - Νέα Πόλη , που μαζεύουν τον «καλό» κόσμο της Πράγας.
Για να βρείτε πληροφορίες για φαγητό και την πιο πρόσφατη high-end κουζίνα στην πόλη, διαβάστε το άρθρο “Haute Czech: Cooking to Rival the Sightseeing”.
Τα κλασικά τσέχικα πιάτα περιλαμβάνουν, Svickova (Μοσχάρι με κρέμα) και το εθνικό πιάτο Vepro - Knedlo - Zelo (Χοιρινό με πατάτες). Τα οποία μπορείτε να τα απολαύσετε σε κάθε Hospoda συνοδευόμενα με μια κρύα Pilsner.
Σας προτείνουμε:
U Petrske veze, (Petrska 12, 420-222-329-856 http://www.upetrskeveze.cz/), γιατί; για να αισθανθείτε σαν κάτοικος αυτής της γειτονιάς, χωρίς πολλούς τουρίστες.
Staromestska Restaurace, «μακράν» το καλύτερο εστιατόριο στην Πράγα, στην (Staromestske Nam 19, 420 24 213 015)
Bohemian bagel, σε πολλά σημεία στην πόλη... υπέροχο φαγητό, σε καλές τιμές!!
1.Dukelských Hrdinu 48/Šimáckova 21, Prague 7, Telephone: 220 806 541
2.Lázenská 19, Prague 1,Telephone: 257 218 192 έχει και ιντερνέτ
3.Masná 2, Prague 1, Telephone: 224 812 603
4.Tylovo námestí, Prague 2, Telephone: 603 196 636
5.Nebusicka 491, Praha 6, Telephone: 737 412 105
Benedicta καλό Τσέχικο φαγητό, στην Benediktska 11
Sedmi Svabu Medieval Tavern, πολύ όμορφη ατμόσφαιρα που θυμίζει καπηλειό του μεσαίωνα, καλές τιμές!!! στην (Jansky Vrsek 14, Mala Strana)
Τέλος σας προτείνουμε το Globe (Pstrossova 6; 420-224-934-203 http://www.globebookstore.cz/), ένα καφέ , βιβλιοπωλείο, μπαρ και εστιατόριο, που είναι το αγαπημένο στέκι των «μέτοικων» της Πράγας.

Όταν κάποιος περιπλανηθεί στα σοκάκια και στα γοτθικά δρομάκια και δει το φεγγάρι να υψώνετε πίσω από τους πύργους και τις κορυφές των κτιρίων, μιας από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, δεν έχει παρά να θέλει να ξαναγυρίσει εκεί.


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

Digg!

Friday, May 30, 2008

Portugal portwine, fado, bacalao ....Πορτογαλία η χώρα των φάντο, του πορτό και του μπακαλιάρου

Την πιό κάτω προταση / περιγράφη εκδρομής,
θα βρείτε σε οργανωμένα & εξειδικευμένα γραφεία ταξιδίων.





Όλα σε αυτή την χώρα, στην άκρη της Ευρώπης μας φέρνουν πίσω στον χρόνο, τότε που η Πορτογαλία ήταν η κυρίαρχη εμπορική δύναμη. Αυτή η κυριαρχία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια, αφήνοντας βαθειά τα σημάδια της σε ανθρώπους και αξιοθέατα. Μια πανέμορφη φυσική ομορφιά, ποτάμια, δάση και ο ωκεανός συνδυάζονται υπέροχα και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα από άκρη σε άκρη στην χώρα των Φάντο, του Πορτό και του μπακαλιάρου.
Εσείς ελάτε μαζί μας σε ένα πλούσιο 8ήμερο πρόγραμμα και σε μια καταπληκτική τιμή.

1η ημέρα: Αθήνα Λισσαβώνα Πόρτο
Συγκέντρωση το πρωί στο αεροδρόμιο και πτήση για Λισσαβώνα. Άφιξη το μεσημέρι και αναχώρηση με το πούλμαν για το μαγευτικό Πόρτο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθεροι για περίπατο στην πόλη. Γευτείτε ένα ημίγλυκο λευκό κρασί, από την περιοχή του Πόρτο ή όποιον άλλο τύπο κρασιού σας αρέσει από την πλούσια και καλή Πορτογαλική παραγωγή.

2η ημέρα: Πόρτο περιήγηση πόλης
Αρχίζουμε με περίπατο - περιήγηση στα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου του Πόρτο. Θα δούμε πανέμορφες γέφυρες στον ιστορικό ποταμό Ντοούρο, τον πύργο Torre dos Clérigos, το καταπληκτικό παλιό χρηματιστήριο της πόλης, το παλάτι Μπόλσα(Bolsa do Porto), το χρυσοποίκιλτο ναό του Αγίου Φραγκίσκου και τον μπαρόκ Oporto Cathedral.
Στην περιοχή Ριμπέϊρα στις όχθες του ποταμού Ντοούρο , βρίσκονται τα παλιά κτίσματα και οι αποβάθρες απ όπου φορτώνονταν στις χαρακτηριστικές βάρκες( rabelo ), το ομώνυμο κρασί . Επίσκεψη σε κάποιο από τα πολλά οινοποιεία για να δοκιμάσουμε τα κρασιά Πορτ. Απόγευμα ελεύθερο.

3η ημέρα: Πόρτο –Μπράγκα - Γκιμαράες
Μετά το πρωινό αναχώρηση για μια ολοήμερη εκδρομή στην επαρχία του Μίνιου. Θα επισκεφθούμε το Γκιμαράες. Το Γκιμαράες το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους, είναι μεσαιωνική πόλη, η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και κληροδότημα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Θα επισκεφτούμε το επιβλητικό κάστρο των Δουκών και θα περπατήσουμε στην πανέμορφη λεωφόρο Ολιβέϊρα.
Η εκδρομή θα κλίσει με μια επίσκεψη στην Μπράγκα, τη θρησκευτική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας . Εκεί βρίσκεται ο πιο παλιός καθεδρικός ναός της χώρας. Στην Μπράγκα θα δούμε ακόμη το μουσείο Medina, το αρχιεπισκοπικό παλάτι (Paço Arquiepiscopal) και το Raio Palace που είναι πλούσια διακοσμημένο σε στυλ ροκοκό και μπαρόκ.
Επιστροφή το βράδυ, στο Πόρτο. Σας προτείνουμε μια γευστική βόλτα στις παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης δίπλα στο ποτάμι. Δοκιμάστε τα μοναδικά σε γεύση, Tripas à Moda do Porto (πατσά με πορτό), το Bacalhau à Gomes de Sá (μπακαλιάρο à la Gomes de Sá), η αν δεν πεινάτε υπερβολικά γευτείτε το σνακ της πόλης την Francesinha, ένα πλούσιο σάντουιτς με διαφορετικά κρέατα και τυρί και φυσικά την μυστική σάλτσα που το κάνει μοναδική γαστριμαργική εμπειρία. Φυσικά θα τα συνοδέψετε με Πορτογαλικό κρασί.

4η ημέρα: Πόρτο - Κοϊμπρα
Αποχαιρετούμε την πρωτεύουσα της Βόρειας Πορτογαλίας με προορισμό την πόλη Κοϊμπρα. Πρώτη μας στάση στο δασός Μπουσακού το εθνικό δασός των Πορτογάλων κι ένα από τα πλουσιότερα της Ευρώπης σε χλωρίδα.
Συνεχίζουμε με ξενάγηση στην Κοϊμπρα , την πρώτη πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας και μια από τις πιο παλιές του κόσμου. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι της Santa Clara-a-Velha, το χώρο του Πανεπιστήμιου και θα περιηγηθούμε στους δρόμους της πόλης των ποιητών με το χιλιοτραγουδισμένο της ποτάμι Μοντέγκο.
Η πόλη είναι γνώστη για τα Fado de Coimbra, το χαρακτηριστικό στυλ της Κοϊμπρα είναι το πιο εξεζητημένο στυλ fado, ερμηνευμένο από τον κιθαρίστα Carlos Paredes και τον τραγουδιστή Zeca Afonso, έγινε παγκόσμια γνωστό. Και αν σε όλο τον κόσμο η επιβράβευση του καλλιτέχνη είναι το χειροκρότημα στην Κοϊμπρα ένα βήξιμο σαν να καθαρίζεται τον λαιμό σας είναι η αρμόζουσα επιδοκιμασία.

5η ημέρα: Κοϊμπρα – Φατίμα – Ναζάρε – Όμπιντους – Λισσαβώνα
Αναχώρηση το πρωί για την Λισσαβώνα. Πρώτη μας στάση ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κέντρα το Καθολικισμού τη Φατίμα. Στη συνεχεία θα επισκεφθούμε το τουριστικό ψαροχώρι Ναζάρε.
Τελευταία στάση η οχυρωμένη ιστορική πόλη Όμπιντους το χωριό των καλλιτεχνών . Συνεχίζουμε για τη Λισσαβώνα. Μια… πλούσια πόλη, κτισμένη όπως η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη πάνω σε 7 λόφους, ήταν το πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό κέντρο εμπορίου για πάνω από 300 χρόνια, ελέγχοντας το εμπόριο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η γραφική και φιλόξενη πόλη, με τα κεραμίδια στις στέγες και τα "azulejos", τα ζωγραφισμένα πλακάκια που αστράφτουν στο φως στις προσόψεις των σπιτιών, είναι σήμερα ένα μοναδικό αμάλγαμα του παλιού με το νέο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Το βράδυ ελεύθερο, η Λισσαβώνα έχει καταπληκτική κουζίνα. Η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται για τα θαλασσινά της. Πρέπει να δοκιμάσετε τις σούπες της. Την Galdo Verde, τυπική σούπα με διάφορα λαχανικά και την πεντανόστιμη Acorda που γίνετε με ψωμί και σκόρδο.
Φάτε μπακαλιάρο που τον μαγειρεύουν με εκατοντάδες τρόπους και συνταγές, και φυσικά σαρδέλες ψητές με χοντρό αλάτι. Ένα καλό δείπνο συνοδεύεται πάντα από καλό Πορτογαλικό κρασί.

6η ημέρα: Λισσαβώνα περιήγηση πόλης
Μετά το πρωινό θα κάνουμε την ξενάγηση της πόλης. Θα επισκεφτούμε το Museu Nacional dos Coches (Εθνικό Μουσείο βασιλικών αμαξών, που περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή των βασιλικών αμαξών στον κόσμο).
Συνεχίζουμε για την Belem στα δυτικά, περιοχή που συγκεντρώνει μνημεία και μουσεία. Υψωμένο από το καθεστώς Σαλαζάρ το μνημείο των Ανακαλύψεων, Padrao dos Descobrimentos. Η πλώρη μιας καραβέλας, με όλα τα πρόσωπα της Πορτογαλικής ιστορίας να αντικρίζουν τον ποταμό Τάγο και τον Ατλαντικό.
Απέναντί του ο μοναχικός πύργος της Belem. Στο ίδιο αρχιτεκτονικό στιλ και το Mosteiro dos Jeronimos, το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, στο οποίο σήμερα στεγάζονται το ναυτικό και αρχαιολογικό μουσείο. Ακολούθως ελεύθεροι στην πλούσια και αξιόλογη αγορά της πόλης. Το βράδυ προαιρετική διασκέδαση. Ψηλά στο κάστρο Sao Jorge και στον καθεδρικό ναό, βρίσκεται η Alfama, η παλιά πόλη στ’ ανατολικά του κέντρου.
Το χειμώνα ήσυχη, μ’ απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια, το καλοκαίρι πολύβουη, με πλήθη τουριστών. Στην Alfama, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ, που μπορείτε να ακούσετε τα φάντο (παραδοσιακά μοιρολόγια που έγιναν γνωστά από την πορτογαλίδα τραγουδίστρια Αμαλία Ροντρίγκες).

7η ημέρα: Λισσαβώνα
Πρωινό ελεύθερο . Η πόλη της Λισαβόνας είναι πλούσια σε αρχιτεκτονική γοτθική, μπαρόκ και μεταμοντέρνες κατασκευές. Την διασχίζουν μεγάλες λεωφόροι, γεμάτες με μνημεία και αξιοθέατα ιδιαίτερα στην Avenida da Liberdade (της ανεξαρτησίας), την Avenida Fontes Pereira de Mello, την Avenida Almirante Reis (του ναυστάθμου) και στην Avenida da Repϊblica (της Δημοκρατίας).
Για όσους δεν θέλετε να κάτσετε στην πόλη σας προτείνουμε μια ιδιαίτερα απολαυστική εκδρομή στην κοντινή Σίντρα. Το καταπράσινο βουνό είναι γεμάτο με παλάτια και πύργους ονομαστό το Pena Palace, με την υπέροχη θέα στον Ατλαντικό. Θα επισκεφτούμε την πόλη της Σίντρα και στη συνεχεία στάση στο Κάμπο Ντα Ρόκα, το δυτικότερο ακρωτήρι της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Στην επιστροφή θα περάσουμε από το γραφικό Κασκαίς και το κοσμοπολίτικο Εστορίλ με το καζίνο του, πριν καταλήξουμε στην Λισσαβώνα.
Επισκεφθείτε το απόγευμα το Πάρκο των Εθνών με το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης, τις δημιουργίες των Álvaro Siza Vieira και Santiago Calatrava. και τη γέφυρα Βάσκο Ντε Γκάμα μήκους 17,2 χιλιομέτρων, δηλαδή την Λισσαβώνα του Μέλλοντος…

8η ημέρα Λισσαβώνα– Αθήνα
Μετά το πρωινό λίγος χρόνος στη διάθεση σας. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση με ενδιάμεσο σταθμό για Αθήνα.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Επίσημη σελίδα της πόλης
Alfama & Castelo
φωτογραφίες από την Λισαβόνα
Lisbon Photos φωτογραφίες επισκεπτών
Lisbon's Photos by Jean-Philippe PERROT
Travel to Lisbon
Municipality official website
Photos from Guimarães


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler


Digg!

Wednesday, May 28, 2008

The Naica Mine, Cave of Crystals, Mexico ....η σπηλιά των κρυστάλων, στο Μεξικό

Σε ένα παλίο ορυχείο,το NAICA,
κοντά στην Chihuahua του Μεξικού,
η ΦΥΣΗ έφτιαξε ένα χάρμα οφθαλμών, απο κρυστάλους γύψου.
Δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω:







"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler


Digg!

Travel Cake ....Ταξιδιωτική πίτα. Ποιό κομμάτι θα πάρετε;








μια καταπληκτικη δουλεια απο το Ουκρανικο γραφείο psycho


"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler


Digg!

Tuesday, May 27, 2008

Malaga, Spain El Caminito del Rey ...Μάλαγα, Ισπανία το μονοπάτι του "τρόμου"


El Caminito del Rey (English: The King's pathway) ένα εγκαταλειμμένο μονοπάτι ή via ferrata, κρέμεται στο κενό, μέσα στο στενό φαράγγι του El Chorro, κοντά στην Álora στην Malaga, της Ισπανιας. Αν το αναζητησετε, ρωτηστε τους ντοπιους για το «El Camino del Rey» και αφηστε την αδρεναλινη να τρεξει στις φλεβες σας.

Πιο κάτω βίντεο από την διαδρομή και μερικές φωτογραφίες!

Και σύνδεσμοι για περισσότερο ψάξιμο.

read more digg story




"A journey of a thousand miles must begin with a single step." -- Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler


(data provided from NewsGator Online)




Digg!

Monday, May 26, 2008

Zeus zaps Beijing ... οταν ο Διας "κανει γουστα", στο Πεκινο


ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!
απο την ΤΜΤ ενα υπεροχο φωτογραφικο θεμα:
toomanytribbles: zeus zaps beijing





may the force be with you
& remember "A verbis ad verbera"

Copyright © Demetrios the Traveler


Digg!

Darvaz: The Door to Hell ...Darvaz η πόρτα της κόλασης








Το Darvaz «η πόρτα της κόλασης», για τους ντόπιους, βρίσκεται στο Ουζμπεκιστάν, κοντά στο ομώνυμο μικρό χωρίο.
Η ιστορία της «πόρτας της κόλασης», ξεκίνησε κατά την διάρκεια γεώτρησης για φυσικό αέριο. Κατά την διάρκεια της γεώτρησης, το τρυπάνι εισχώρησε σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους.
Έγινε τότε μια τεράστια καταβύθιση , ρουφώντας στην κυριολεξία ανθρώπους και μηχανήματα και αφήνοντας έναν κρατήρα με διάμετρο πάνω από 30 μέτρα και βάθος σχεδόν το διπλάσιο.Ο τεράστιος κρατήρας γέμισε δηλητηριώδη αέρια και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να κατέβει σε αυτόν.
Μάλιστα τον ανάφλεξαν έτσι ώστε κανένα δηλητηριώδες αέριο, να μην μπορεί να βγει από τον κρατήρα και από τότε καίει για 35 χρόνια συνεχώς. Κανένας δεν ξέρει πόσοι τόνοι άριστου γεαέριου έχουν καεί, όλα αυτά τα χρόνια, σε μια ατελείωτη φωτιά στην «πόρτα της Κόλασης».

περισότερα στους πιό κάτω συνδέσμους:

http://en.wikipedia.org/wiki/Darvaza

read more digg story





readers

labels and tags

Powered By Blogger